Tudor Curtifan (DefenseRomania): Condiția ca Rusia să intre pe un culoar de coliziune cu NATO e să-și îndeplinească cele 3 mari obiective. Am intrat într-o capcană

Armata rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia via DefenseRomania
Armata rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia via DefenseRomania

Mai mulți oficiali ai statelor membre NATO, dar și ai Alianței Nord-Atlantice au atras recent atenția asupra unui scenariu care dă fiori: O posibilă confruntare militară în viitor, între NATO și Federația Rusă.

Alegeri prezidentiale 2024

Spre exemplu, premierul Estoniei, Kaja Kallas a declarat în aceste zile că serviciile de informații estoniene au estimat că un atac rus asupra statelor baltice „ar putea avea loc între trei până la cinci ani”.

Și amiralul Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO, a declarat public că Alianța Nord-Atlantică nu trebuie să excludă scenariul unui război de mare intensitate cu Federația Rusă în următorii 20 de ani.

Și generalul american David Petraeus, fost şef CIA, precizează că în cazul în care Ucraina va fi învinsă, Republica Moldova ar putea fi următoarea victimă a tancurilor rusești, iar în cele din urmă statele baltice. Petraeus estimează că Rusia va avea nevoie de aproximativ 6-7 ani să-și refacă forțele armate în cazul unei victorii în Ucraina și amintește că Federația Rusă investește masiv în înarmare.

Într-o intervenție la postul de televiziune B1 TV, Tudor Curtifan, redactor-șef al DefenseRomania, explică faptul că pentru a intra cu șanse pe un culoar de coliziune cu NATO, Rusia ar avea nevoie de o condiție obligatorie: Îndeplinirea celor trei mari obiective în Ucraina. În opinia sa modul în care NATO va știi să acționeze printr-o descurajare credibilă va fi determinant.

„Sunt multe nuanțe și multe variabile, dar o condiție clară. Dacă Federația Rusă va ieși învingătoare în Ucraina va avea nevoie cam de aproximativ 6 ani pentru refacerea trupelor armate în vederea unei posibile intrări pe un culoar de coliziune cu Alianța Nord-Atlantică. Dar condiția ar fi ca Rusia să învingă în Ucraina și să reușească să-și atingă cele trei mari obiective. Adică ocuparea regiunilor anexate prin referendum, e vorba de cele patru regiuni Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, pe care nici măcar nu le controlează militar, o a doua condiție ar fi ruperea Ucrainei de nordul Mării Negre prin ocuparea Odesei și ajungerea la Gurile Dunării iar a treia condiție schimbarea puterii politice la Kiev cu un regim marionetă. Aceasta ar fi definiția victoriei ruse care ar trebui să ne îngrijoreze”, a explicat redactorul-șef al DefenseRomania.

Tudor Curtifan a atras totodată atenția că Ucraina, Occidentul și lumea liberă au intrat într-o capcană a Federației Ruse din care „trebuie să ieșim urgent”. E vorba de războiul de uzură care se desfășoară în Ucraina și care, dacă frontul nu va fi deblocat, coroborat cu situația politică internă din statele aliate în an electoral, ar putea împinge Ucraina către o soluție politică și o înghețare a conflictului, scenariu care ar avantaja Rusia. 

O înghețare a conflictului ar fi în beneficiul Rusiei. Rusia și-ar reface forțele armate și ar găsi motive să reia ulterior atacul. De data aceasta fără să mai facă greșelile pe care le-a făcut în februarie 2022, la momentul invaziei”, a mai subliniat Curtifan.

Acesta a adăugat că descurajarea va fi esențială pentru evitarea unui scenariu de coliziune. Acțiunile NATO privind descurajarea, inclusiv prin exerciții militare masive, schimbarea doctrinei și adaptarea la noile realități geo-strategice, dar și investiții masive în modernizarea forțelor armate ale statelor membre, vor face Rusia să se gândească de două ori înainte de a „intra pe un culoar de coliziune cu NATO”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel