Tudorache, apărat de Zegrean și Cuculis, atacă la CCR două alineate din Codul de Procedură Penală: Dacă i se dă dreptate, decizia ar fi istorică

Facebook Daniel Tudorache
Facebook Daniel Tudorache

Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, a atacat la CCR două alineate dintr-un articol al Codului de Procedură Penală, ce permit Parchetelor să folosească investigatori sub acoperire şi colaboratori cu identitate falsă. 

Dacă CCR îi va da dreptate, atunci decizia ar fi una istorică, similară cu cea din 2016, când a decis ruperea colaborării dintre SRI şi DNA. 

Acesta a făcut sesizare de neconstituţionalitate a art.148, alin. 7 şi 10 din CPP, după ce DNA l-a trimis în judecată pe el, pe soţia acestuia, dar şi pe omul de afaceri Ion Niţă într-un dosar privind presupuse fapte de trafic de influenţă şi spălare de bani. Fostul primar spune că DNA a folosit, în acest caz, un agent provocator, trimis cu scopul de a-l instiga pe primarul Sectorului 1, scrie luju.ro

Astfel, spune Tudorache, "folosirea unor persoane particulare în calitate de colaboratori cu identitate falsă încalcă limitele impuse de art. 30 Cod procedură penală, care stabileşte că organele de specialitate ale statului care realizează activitatea de urmărire penala sunt doar următoarele: organele de cercetare penală (poliţiştii judiciari), procurorul şi judecătorii – fie ei de drepturi şi libertăţi, de cameră preliminară sau de fond, apel, recurs sau căi extraordinare de atac. Deci nicidecum acoperiţii sau colaboratorii cu nume schimbate".

"În plus, art. 148 alin. 7 şi 10 Cod procedură penală sunt suficient de vag formulate, încât să permită aplicarea lor abuzivă – fapt interzis atât de Constituţia României, cât şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. De altminteri, principiul privind claritatea, precizia, previzibilitatea şi accesibilitatea legii a fost aplicat de Curtea Constituţională a României în Decizia 51/2016 privind ruperea colaborării DNA-SRI", aminteşte Dan Tudorache.

Ce reclamă, de fapt, Daniel Tudorache

Iată partea din Codul de Procedură Penală despre care Daniel Tudorache spune că ridică probleme de neconstituţionalitate. 

"(7) Organele judiciare pot folosi sau pune la dispoziţia investigatorului sub acoperire orice înscrisuri ori obiecte necesare pentru desfăşurarea activităţii autorizate. Activitatea persoanei care pune la dispoziţie sau foloseşte înscrisurile ori obiectele nu constituie infracţiune. (....)

În situaţii excepţionale, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (1), iar folosirea investigatorului sub acoperire nu este suficientă pentru obţinerea datelor sau informaţiilor ori nu este posibilă, procurorul care supraveghează sau efectuează urmărirea penală poate autoriza folosirea unui colaborator, căruia îi poate fi atribuită o altă identitate decât cea reală. Dispoziţiile alin. (2)-(3) si (5)-(9) se aplică in mod corespunzător”.

Potrivit fostului primar, acest articol încalcă mai multe prevederi din Constituţie:

- art. 1 alin. 3: „România este stat de drept, democratic și social, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor, liberă dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradițiilor democratice ale poporului român și idealurilor Revoluției din decembrie 1989, și sunt garantate”;

- art. 1 alin. 5: „În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie”;

- art. 20: "Tratatele internaționale privind drepturile omului

(1) Dispozițiile constituționale privind drepturile și libertățile cetățenilor vor fi interpretate și aplicate în concordanță cu Declarația Universală a Drepturilor Omului, cu pactele și cu celelalte tratate la care România este parte.

(2) Dacă există neconcordanțe între pactele și tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, și legile interne, au prioritate reglementările internaționale, cu excepția cazului în care Constituția sau legile interne conțîn dispoziții mai favorabile”;

- art. 21 alin. 3: „Părțile au dreptul la un proces echitabil și la soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil”;

- art. 26: "Viață intimă, familială și privată

(1) Autoritățile publice respectă și ocrotesc viață intimă, familială și privată.

(2) Persoană fizică are dreptul să dispună de ea însăși, dacă nu încalcă drepturile și libertățile altora, ordinea publică sau bunele moravuri”.

Fostul primar Daniel Tudorache este apărat de către Augustin Zegrean şi Adrian Cuculis. Avocatul Cuculis a precizat pentru Lumea Justiţiei că dosarul a fost început de procuroarea DNA Ana Dana, chiar dacă nu apare numele ei în rechizitoriu. Între timp, Dana Manuela Ana a fost luată de Laura Kovesi la Parchetul European.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel