Tudorel Filimon este un actor care și-a făcut publicul să râdă ani la rând cu replicile sale savuroase. A jucat în zeci de piese, filme și seriale, dar nu vorbește foarte mult despre rolurile pentru care mulți spectactori l-au asemănat cu Birlic. Se descrie simplu: "ăsta sunt eu, un om și o pălărie. Eu sunt un om al cartierului Andronache, al Oborului... ăsta sunt eu. Un om și o pălărie. Bineînțeles... dacă îmi pun pălăria pe cap tot ăsta sunt, puțin mai grav, dar sunt".
Tudorel Filimon a fost oricine. A fost Nea Popa din "La Bloc", Leonida, Directorul de cabaret, Agărbiceanu, Rocco, iar lista continuă cu alte zeci de personaje. Acum este Alexandru Filimon, printr-un joc al destinului, în "Haimanaua", piesa care are premiera duminică la Fălticeni. Bucuria a fost foarte mare pentru Tudorel Filimon cu atât mai mult cu cât a întâlnit-o pe scenă pe fosta sa colegă din "La Bloc" - Alina Chivulescu care - în piesă - îi este soție.
Tudorel Filimon - omul care trăiește pentru a juca - ne-a acordat un interviu în care a vorbit despre "Haimanaua", piesă în regia lui Dan Tudor, o adaptare după comedia lui Victor Eftimiu "Omul care a văzut moartea".
DC News: Cum este Alexandru Filimon, personajul pe care îl interpretați în piesa "Haimanaua"?
Tudorel Filimon: Personajul meu este foarte frumos și pitoresc. În ce sens pitoresc? Pentru că îl cheamă Alexandru Filimon, iar faptul că pe mine mă cheamă Tudorel Filimon m-a făcut să mă apropii mai mult de acest personaj. Alexandru Filimon și haimanaua sunt personajele centrale ale piesei, iar în jurul lor se derulează acțiunea spectacolului. Personajul meu este mare proprietar, soț și tată devotat care intră într-o dispută. În momentul în care este tentat să candideze la postul de primar al orașului, intră într-o dispută verbală cu viitorul său cuscru. Este o dispută comică.
DC News: În piesa "Haimanaua" sunteți soțul Alinei Chivulescu, nu îi mai sunteți vecin ca în "La bloc". Cum a fost să o reîntâlniți pe scenă?
Tudorel Filimon: A fost emoționant. Alina Chivulescu este la fel de tânără și de frumoasă cum am cunoscut-o în serialul "La bloc". Înainte de toate, este un coleg foarte bun cu care poți lucra și te poți înțelege pe scenă. Alina Chivulescu este o femeie deosebită, iar când veți vedea piesa vă veți convinge de acest lucru.
DC News: Povestiți-ne un moment amuzant de la repetiții.
Tudorel Filimon: Îmi este foarte greu să povestesc pentru că sunt foarte multe momente amuzante în repetiții. Amuzant este că se vorbește cu "Filimon": Filimon vine încoace. Adică vine personajul încoace. Mereu sunt surprins plăcut când îmi aud numele care este același cu personajul meu. Sunt multe momente amuzante cu atât mai mult cu cât este vorba despre o echipă tânără. Eu sunt acolo mai trecut așa, dar am intrat în hora lor tinerească și jucăm împreună cu plăcere. Spectacolul este amuzant și mai mult ca sigur va plăcea publicului. Oamenii vor decide după ce vor vedea piesa.
DC News: Cum ați ajuns să jucați în piesă?
Tudorel Filimon: În 2000, Mircea Bodolan, care era director la Teatrul Maria Filotti din Brăila, mi-a propus să joc în această piesă la Brăila. Trebuia să interpretez tot personajul Alexandru Filimon. Am făcut câteva lecturi și rămăsese să revin cu textul știut pentru a face spectacolul. Am învățat textul, dar nu știu din ce rațiuni nu s-a mai putut finaliza spectacolul. Am zis... asta este! După atâta vreme, eu fiind în iulie anul acesta la Turda unde fiul meu a avut premiera "Al cui este copilul?", am stat de vorbă cu Dan Tudor, el fiind și regizorul piesei. Am discutat la o cafea și peste câteva săptămâni m-a întrebat dacă vreau să joc în "Haimanaua". Nici nu mă gândeam la asta, dar cum era să nu joc? S-a invit ocazia, am plonjat în rol și publicul va decide calitatea spectacolului.
[citeste si]
DC News: Vă mai strigă lumea "Nea Popa"?
Tudorel Filimon: Absolut, ABSOLUT! Oamenii te strigă pentru că te-au plăcut. Este normal.
DC News: Sunteți un om modest. Cum de nu v-a schimbat succesul după atâtea zeci de roluri?
Tudorel Filimon: Aceste roluri le-am creat cu sudoare. Faptul că au plăcut spectatorilor înseamnă că eu - de fiecare dată - mi-am îndeplinit dorința de a crea un rol frumos, plăcut, care să nu supere. Efortul meu este materializat în aprecierea publicului. Nu mi-am propus să fiu modest, sunt pur și simplu eu. Vorbesc cu oricine dacă este ceva de vorbit.
DC News: Care a fost cea mai mare dezamăgire a dumneavoastră de când sunteți actor?
Tudorel Filimon: Faptul că în urmă cu 20 și ceva de ani am intrat într-un spectacol în care nu aveam ce căuta. Mi-a părut rău pentru că erau colegi de-ai mei care puteau face cu multă ușurință rolul respectiv; eu m-am chinuit. Cred că nici nu mi-a reușit. Nu avea cum! Era imposibil. În fine, mie mi-a plăcut întotdeauna să joc cu plăcere pe scenă. Acele două ore cât ești pe scenă trebuie să joci cu plăcere pentru că oamenii dau bani să te vadă. Publicul simte mai repede decât tine plăcerea cu care joci. El te vede, tu trebuie să îl convingi.
"Haimanaua", distribuție de excepție
"Haimanaua" îi are în distribuţie pe regizorul piesei, Dan Tudor, Tudorel Filimon, Alina Chivulescu, Dragoş Ionescu, Adela Popescu şi Andrei Duban. Povestea piesei "Omul care a văzut moartea" a lui Victor Eftimiu, pe care se bazează spectacolul "Haimanaua", vorbeşte despre planurile electorale date peste cap într-un oraş de provincie.
Despre ce vorbește "Haimanaua"
"Extraordinar!!! Toată presa vuiește! Politica învinge dragostea! Planurile electorale sunt date peste cap! Un cetăţean a încercat să se sinucidă. În ultima clipă, este scos din apă. Salvatorul lui este declarat Omul Zilei. Oraşul îl vrea primar, familia este dezbinată.
Deznodământ tulburător! Cine este până la urmă vagabondul care a înscenat totul și cu ce scop?!
Haimanaua, adaptarea hollywoodiană și plină de haz a lui Dan Tudor după Omul care a văzut moartea a lui Victor Eftimiu, surprinde prin versatilitatea montării și prin dezinvoltura cu care alternează măștile absurde ale vagabondului.
Alexandru Filimon este interpretat surprinzător printr-un joc al destinului de ... Tudorel Filimon, secondat cu patos de senzuala Alina Chivulescu în rolul soției și de exuberanta Adela Popescu în ipostaza funny a fiicei îndrăgostite. Andrei Duban și Dragos Ionescu, actori cunoscuți și deveniți indispensabili spectacolelor lui Dan Tudor, dau siguranță și savoare comică acestei noi și inspirate puneri în scenă.
Dincolo de talentul cu care – ne-a convins – Dan Tudor ştie să construiască adevărul teatral, să decupeze momente, să valorifice potenţialul unor situaţii comice, regizorul şi-a ales întotdeauna cu remarcabilă îndemânare actorii.
De această dată, publicul se poate bucura din plin de întâlnirea cu unii dintre cei mai iubiți și mai populari actori români de comedie", aflăm de pe pagina de Facebook a piesei "Haimanaua".
Detalii spectacole din Germania
- joi, 1. oct., ora 19.30, Bürgerhaus Emmertsgrund, Heidelberg 0173-8564601
- vineri, ora 20, Internationales Theater, Frankfurt, 069/ 4990980;
- sambata, Stuttgart, - 19:30 Turn- und Versammlungshalle Ost, Raichberg-Realschule, Schönbühlstraße 90, 70188 Stuttgart - Ost.
Tel. 0711- 8661238, Mobil 0171-7101962,
Mobil 01577- 9078470, e-Mail: [email protected]
- duminica, ora 19.30, Gasteig, München, 089/548181-81, fax: -52
- luni, ora 19, Sportgaststätte Stätzling, bei Augsburg, Tel. 0821/783454.
Lista orașelor în care puteți vedea "Haimanaua" în România
Octombrie:12 Slobozia, 13 Buzău, 14 Focșani, 15 Tecuci, 16 Bârlad, 17 Târgu Neamț, 18 Gura Humorului, 19 Botoșani, 20 Iași, 21 PiatraNeamț, 22 Galați, 23 Brăila, 26 București (Teatrul de Comedie), 27 Ploiești, 28 Brasov,29 Bacău, 30 Suceava.
Noiembrie: 2 Craiova, 3 Vâlcea, 11 Constanța, 12 Tulcea, 16 Pitești,17 Mediaș, 18 Alba, 19 Deva, 20 Drobeta Turnu-Severin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News