Tudorel Toader susţine că CCR se raportează la standardele Comisiei de la Veneţia, chiar dacă în cauza respectivă Comisia nu a fost întrebată.
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat că CCR se raportează, în adoptarea unei decizii, la standardele Comisiei de la Veneţia, chiar dacă în cauza respectivă Comisia nu a fost întrebată, el susţinând că actul de justiţie nu se realizează 'pe bază de curtoazie', ci pe baza legii.
'Comisia de la Veneţia este un organism consultativ, stabileşte, cuantifică standarde europene, moderne, ridicate, de protecţie a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, indiferent că se manifestă în actul juridic, politic, social, în toate domeniile.(...) Comisia practic este peste tot şi atunci când nu este prezentă, pentru că ne raportăm la standardele cuantificate de către dânşii', a spus Tudorel Toader, marţi la Senat.
Întrebat dacă nu ar fi fost o chestiune de curtoazie ca CCR să stabilească termene de judecare pentru legile Justiţiei după primirea răspunsului Comisiei de la Veneţia pe aceste legi, Tudorel Toader a răspuns:
Comisia de la Veneţia nu va da un alt răspuns
'Actul de justiţie nu se realizează pe bază de curtoazie, se realizează în general pe baza legii, a Constituţiei. Judecătorii CCR, când adoptă o decizie, se raportează la standardele Comisiei de la Veneţia, invocă/evocă avizele şi rapoartele date de către Comisie, chiar dacă în cauza respectivă Comisia nu a fost întrebată, pentru că într-o problemă matematic identică această comisie a răspuns la o întrebare pusă de colegii din altă parte, Comisia de la Veneţia nu va da un alt răspuns, nu va stabili alt standard decât cel precedent evident dat. Prin urmare, judecătorii se raportează la standardele Comisiei, chiar dacă nu s-a solicitat avizul Comisiei' a precizat Tudorel Toader.
[citeste si]
Referindu-se la creşterea, în ultima perioadă, a numărului de sesizări către CCR, Toader a spus: 'Faptul că un subiect cu drept de sezină se adresează Curţii, nu înseamnă altceva decât dorinţa subiectului care sesizează Curtea de verificarea standardului constituţional de către instanţa constituţională'.
Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiției propuse de PSD și ALDE, anunţă Partidul Naţional Liberal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu