Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a discutat la Bruxelles, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre evoluţiile recente cu privire la MCV şi perspectivele acestuia, pachetul de legi referitoare la justiţie, precum şi perspectiva mai largă, strategică, a îmbunătăţirii şi adaptării legislaţiei româneşti, subsumată obiectivelor clarităţii şi predictibilităţii.
Întâlnirea face parte din dialogul constant cu Comisia Europeană în vederea unei înţelegeri comune asupra celor mai adecvate modalităţi de îndeplinire a recomandărilor cuprinse în ultimul raport, din 25 ianuarie 2017, privind progresele realizate de România în cadrul MCV şi, ulterior, de finalizare cu succes a Mecanismului, informează Ministerul Justiţiei (MJ).
Potrivit MJ, ministrul Justiţiei a reafirmat obiectivul de îndeplinire a obligaţiilor din cadrul MCV şi a prezentat măsurile luate de la momentul ultimei raportări orale a Comisiei, din 12 iulie: elaborarea şi adoptarea Codului de conduită pentru membrii guvernului, demararea unei proceduri transparente pentru selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia vacantă de procuror-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi încheierea Protocolului pentru educaţia juridică în şcoli.
"Ministrul Justiţiei a mai subliniat că abordarea reformelor este făcută cu o anumită cadenţă, ritm şi ordine de precădere a unor măsuri pe termen scurt, mediu şi lung. Între acestea se numără punerea în acord a codurilor penal şi de procedură penală cu deciziile Curţii Constituţionale, transpunerea directivelor europene privind drepturile victimelor şi confiscarea extinsă, modernizarea legilor sistemului judiciar pentru a îmbunătăţi stabilitatea acestuia, transpunerea obligaţiilor din decizia pilot a CEDO referitoare la condiţiile de detenţie, legislaţia privind executarea pedepselor, legea privind graţierea, evaluarea aplicării şi funcţionării noilor coduri", se arată în comunicatul MJ.
În cadrul întâlnirii, au fost prezentate şi elemente de calendar aferente acestor măsuri, din perspectiva guvernamentală a elaborării şi adoptării proiectelor legislative. "Sub acest aspect, ministrul a subliniat abordarea transparentă, bazată pe consultarea instituţiilor sistemului judiciar şi a altor factori interesaţi prin dezbateri publice. Contribuţiile primite pe această cale vor fi analizate şi concretizate în proiectele legislative ce vor fi transmise Parlamentului spre adoptare în procedură legislativă ordinară, firească", precizează sursa citată.
Timmermans a apreciat progresele României
Conform MJ, prim-vicepreşedintele Frans Timmermans "a apreciat progresele majore realizate de România în domeniile reformei justiţiei şi combaterii corupţiei, aşteptările fiind ca aceste progrese să fie continuate".
"A mai apreciat şi continuitatea mandatului ministrului Justiţiei ca premisă pentru continuarea reformelor iniţiate. Comisia Europeană susţine eforturile României, în calitate de partener, iar cei doi demnitari au agreat continuarea bunei cooperării dintre Comisia Europeană şi autorităţile din România în vederea atingerii obiectivului comun de îndeplinire a recomandărilor din cadrul MCV", subliniază MJ.
În perioada următoare, această cooperare va fi concretizată prin consultări regulate cu privire la măsurile legislative avute în vedere, prim-vicepreşedintele Timmermans subliniind necesitatea implicării tuturor factorilor interesaţi în procesul de elaborare a actelor normative, adaugă sursa citată.
La întâlnirea de la Bruxelles au participat şi secretarul general adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica Mecanismului de Cooperare şi Verificare, Paraskevi Michou, şi secretarul de stat Marieta Safta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News