Tudorel Toader a afirmat, vineri, că nu a spus şi nu va spune niciodată că este posibil ca ministrul Justiţiei să interfereze în cuprinsul dosarului sau în modul în care procurorul audiază sau dă o soluţie.
'Procurorul exercită competenţele Constituţionale pe care le are. Sigur că a apărut în spaţiul public această dezbatere cu privire la faptul că procurorul îşi exercită activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. Pe mine, personal, nu m-aţi auzit niciodată şi nu o să mă auziţi cât voi fi ministru că e posibil ca ministrul Justiţiei să interfereze în cuprinsul dosarului, în modul în care procurorul îl audiază pe unul, pe altul, dă o soluţie sau alta, pentru că până la urmă e sistemul intern de verificare a activităţii procurorului de către judecător', a spus Tudorel Toader.
În continuare, Toader a rugat-o pe Simona Camelia Marcu să îi exemplifice ce instrumente crede că are la dispoziţie ministrul pentru a exercita autoritate asupra activităţii procurorului, magistratul răspunzând că reglementarea nu este previzibilă şi calitatea nu ar atinge un standard corespunzător.
'Cel puţin din 'lege lata' nu avem reglementată această formă de exercitare a autorităţii ministrului. Putem doar să bănuim, să ne imaginăm sau să ne gândim cum funcţionează în alte sisteme de drept în special europene, această autoritate, şi să ne gândim că ar putea fi manifestată în aceeaşi formă. Reglementarea infraconsituţională nu este previzibilă şi calitatea reglementării nu atinge un standard corespunzător astfel încât să poată fi lămurită această chestiune. (...) Doar din perspectiva mea, calitatea legii nu este corespunzătoare astfel încât această formă de exercitare a autorităţii nu a este conturată într-o paradigmă previzibilă', a precizat judecătorul, potrivit Agerpres.
[citeste si]
Amintim că judecătoarea Simona Camelia Marcu a fost aleasă, vineri, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu