Tudose, discurs pe modelul Viktor Orban: Uitaţi solidaritatea europeană! Nu o să fiu niciodată de acord să tăiem din consumul României ca să salvăm pe altcineva

Sursa foto: Facebook Mihai Tudose
Sursa foto: Facebook Mihai Tudose

Mihai Tudose a avut un discurs aproape tras la indigo cu cel al lui Viktor Orban, referindu-se la criza energetică la nivel european.

Viktor Orban a vorbit, recent, despre părăsirea UE când Ungaria va cotiza cu mai mult decât primește. Practic UE ar trebui să îşi ofere ajutorul către Ungaria, însă înapoi nu ar trebui să primească nimic.

Nici discursul lui Mihai Tudose nu este departe de această idee bazată pe populism. În ecuaţia fostului prim-ministru, relația de interdependență nu este luată în calcul. Astfel, ignoră, de exemplu, două aspecte. Unu la mână, că importăm energie electrică și, doi la mână, că economia româneasca depinde de economia Germaniei - dacă nu mai importă din țara noastră sisteme de cablaj auto, suferim și noi. Practic, te scufunzi împreună, pentru că depinzi de economia respectivă.

Pe de-o parte, se doreşte ajutor din partea ţărilor bogate, fonduri, pentru că ele sunt principalele state donatoare înUE, însă, pe de altă parte, când trebuie împărţite greutăţile, se face un pas în spate.

Iată ce a declarat Mihai Tudose:

"Uitaţi-o (n.r. solidaritatea europeană)! În momente de criză, scapă cine poate. (…) V-am dat exemplu cu măscuţele, cu vaccinurile. Întâi eu cu ţara mea. Niciuna nu a zis am nevoie de zece pastile pentru zece bolnavi, am zece pastile şi îmi opresc eu cinci şi îşi dau şi ţie cinci. Întâi mi-am dat la ai mei şi după aia mai vedem. Dacă mai am două, îşi dau şi ţie una”, a afirmat Tudose.

“Eu am înţeles că sunt directivele mari, umbrela mare, care dusă la absurd câteodată, bă, e ok. E în regulă să fim verzi, să nu poluăm, să cumpărăm toţi morcovii la acelaşi preţ să fie egalitate. E în regulă. Europa a fost construită altfel, noi aveam resursele noastre, alţii erau dependenţi aproape total de gazele ruşeşti: Germania, Polonia, Ungaria, Bulgaria. Plafonarea aducea după sine, fiindcă aşa a spus Rusia, dacă le plafonaţi, nu vă mai dăm deloc. Aţi scăpat de grija preţului că nu vă mai dau marfa. Şi atunci băieţii aceia trebuiau să se ducă acasă şi să spună: ”Noi am fost foarte şmecheri, am plafonat gazul, dar nu mai avem de mâine”. Vine iarna”, a transmis europarlamentarul PSD.

"Atunci nu eram solidari? Nu prea eram nu?"

Cât despre faptul că Europa cumpără gaz care alimentează maşinăria de război a Rusiei, acesta a mai spus: “9% este ponderea gazului rusesc în Europa astăzi din 40%. S-au mai schimbat lucrurile. Ăla care şi-a construit toată economia când lua gaz de şase ori mai ieftin decât luau alţii - ceea ce le potenţa competitivitatea economică... Produsele lor erau mai ieftine şi aduceau mai mult profit...  Atunci nu eram solidari? Nu prea eram nu? Ei s-au bazat doar pe sursa aia şi acum au o problemă.

Noi, care nu am beneficiat atunci, acum stăm un pic mai în picioare. E o problemă, trebuie să fim solidari. Am înţeles, o să fim solidari. România a exportat alaltăieri două mii de megawaţi. În regulă dăm la export, dar nu o să fiu niciodată de acord să tăiem 15 - 20 din becurile sau din consumul României ca să salvăm pe altcineva”, a mai afirmat Mihai Tudose.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel