EXCLUSIV  Tulburări hormonale și conservarea ovocitelor. Dr. Alice Barbu (SANADOR), totul despre sindromul de ovare micropolichistice (SOPC) / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @our-team
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @our-team

Dr. Alice Barbu, medic specialist obstetrică-ginecologie la SANADOR, a fost invitată la interviurile DC News și DC Medical unde a explicat că infertilitatea la femei poate fi cauzată de diverse probleme hormonale și de funcționare a sistemului reproducător, cum ar fi sindromul de ovare micropolichistice și insuficiența ovariană prematură. Potrivit medicului, femeile se nasc cu o rezervă fixă de ovocite, care se consumă pe parcursul vieții, iar tulburările hormonale sau epuizarea prematură a acestei rezerve pot duce la dificultăți în obținerea unei sarcini.

Dr. Alice Barbu a explicat că infertilitatea la femei este mai complexă decât la bărbați, deoarece implică mai multe organe și hormoni. Potrivit acesteia, fertilitatea se referă la capacitatea de a obține o sarcină spontană, iar pentru aceasta sunt necesare: ovulație corectă, permeabilitate tubară și o cavitate uterină normală, cu un endometru receptiv. Infertilitatea poate fi cauzată de probleme în oricare dintre aceste aspecte ale tractului genital, la care se adaugă tulburările hormonale.

„De ce apare infertilitatea la femeie? De ce a crescut numărul femeilor cu infertilitate?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Aici, problema e puțin mai complexă pentru că mecanismele infertilității noastre implică mult mai multe organe și mult mai mulți hormoni decât în cazul bărbaților.

Fertilitatea înseamnă capacitatea de a obține o sarcina spontană. Pentru a obține o sarcina trebuie să ne asigurăm că avem ovulație - ovulația determinată de o balanță hormonală normală, trebuie să ne asigurăm că avem permeabilitate tubară - conductul prin care ovocitul merge către uter să fie permeabil - și cavitatea uterină să fie normal conformată și cu un endometru receptiv. Atunci, cauzele infertilității pornesc de la fiecare segment din tractul genital la care se adaugă tulburările hormonale.”, a spus medicul. 

 

3. -imagine fara descriere- (dr-alice-barbu_48410300.jpg)

 

Sindromul de ovare micropolichistice (SOPC)

Medicul a explicat că una dintre problemele hormonale frecvente la femei este sindromul de ovare micropolichistice (SOPC). Acesta nu se limitează doar la sfera ginecologică, ci este însoțit de sindromul metabolic și rezistență crescută la insulină. Potrivit medicului, acest sindrom cauzează lipsa ovulației și tulburări menstruale. În loc de un folicul dominant care să ovuleze, ovarul recrutează mai mulți foliculi, dar niciunul nu ovulează, împiedicând astfel obținerea sarcinii.

„Care sunt aceste probleme hormonale?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Foarte frecvent, la tinerele care îmi pășesc în cabinet, observ sindromul de ovare micropolichistice, de exemplu. Nu e o patologie ce se limitează doar la sfera ginecologică, este însoțită de sindromul metabolic, care traduce o rezistență crescută la insulină, un hiperandrogenism - adică o secreție mai crescută de hormoni sexuali masculini care pot duce chiar către o ușoară virilizare - iar acest sindrom presupune lipsa ovulației și lipsa menstruației în anumite cazuri, sau cel puțin tulburări de ciclu menstrual. Tulburări de ciclu menstrual însemnând că ciclurile vin o dată la două-trei luni, iar ovulația poate să lipsească.

În fiecare lună, la nivelul ovarelor noastre, ies la suprafață un număr de 7-8-10 foliculi dintre care unul devine dominant, se sparge, ovulează, toți ceilalți devin atretici, deci se pierd.

În cadrul sindromului de ovare micropolichistice, la suprafața ovarului se recrutează 20-30 de foliculi. Fiecare dintre acești foliculi secretă estradiol. Niciunul nu primește trigger-ul de a ovula, niciunul nu devine dominant, nu se produce ovulația. Dacă nu se produce ovulația, evident, nu se poate produce o sarcină.”, a spus dr. Alice Barbu. 

 

„Noi existam de dinainte să fi existat”

Medicul a subliniat că femeile se nasc cu un număr fix de ovocite, create în viața intrauterină, și a menționat faptul ca noi existam de dinainte să fi existat. Potrivit medicului, rezerva ovariană, care nu poate fi îmbunătățită, se consumă treptat, iar menopauza apare în jurul vârstei de 50 de ani, când aceasta se epuizează.

„Putem să avem această tulburare, această absență a ciclurilor menstruale, din două cauze la o femeie tânără: fie este o tulburare hormonală din cadrul sindromului de ovare micropolichistice, fie avem insuficientă ovariană prematură.

Noi ne naștem cu un număr fix de ovocite. Ovocitele noastre se creează în viața intrauterină și aici e un lucru foarte interesant pe care îl povestesc pacientelor: noi existam de dinainte să fi existat. În viață intrauterină a mamei noastre, deci când se afla în uterul bunicii noastre, noi existam ca ovocit deja pe ovarul mamei noastre.

Deci rezerva noastră ovariană e fixă, nu se poate modifica, nu se poate îmbunătăți, ne naștem cu aproximativ 1 milion de foliculi și până la adolescență ajungem să avem 4000 de foliculi. Aceștia reprezintă rezerva noastră ovariană pe care o consumăm la fiecare ciclu, de-a lungul vieții. Dacă am calcula, exact prin jurul vârstei de 50 de ani intervine menopauza datorată senescentei fiziologice, deci se epuizează rezerva ovariană.”, a spus dr. Alice Barbu la interviurile DC News și DC Medical. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel