Tulcea: Administraţia Deltei vrea să modifice panourile de pe plajele neamenajate din judeţ

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) doreşte să modifice înscrisurile de pe panourile montate luna trecută care semnalează plajele neamenajate de la Marea Neagră, după ce unele autorităţi locale au criticat mesajele de pe acestea potrivit cărora 'Accesul este interzis'.

Decizia ARBDD de a modifica panourile a fost comunicată Primăriei comunei Sfântu Gheorghe, a cărei conducere a făcut public un memoriu transmis Ministerului Mediului în care îşi exprimă dorinţa de a administra în comun plaja de la mare. 'Am cerut lămuriri ARBDD cu privire la autorii studiului în baza căruia au amplasat acele panouri pe plaja de la Marea Neagră, iar în funcţie de răspunsul pe care-l vom primi, urmează să luăm o decizie.

Se aminteşte de un studiu făcut în decembrie 2016 despre care noi nu ştim nimic. Sunt multe lucruri despre care autorităţile locale nu au fost informate', a declarat marţi, pentru AGERPRES, primarul comunei Sfântu Gheorghe, Valentin Sidorencu. În context, guvernatorul Rezervaţiei, Mălin Muşetescu, a precizat că panourile montate au rolul de a atrage atenţia turiştilor cu privire la zona în care se află.

'Nu este strict interzis să treci peste limite (semnalate de panouri - n.r.), dar ele atrag atenţia turistului care face plajă într-o zonă antropizată că dincolo de punctele acelea sunt zone sălbatice unde trebuie să fii mai atent cu ceea ce e în jurul tău. Vrem să-i conştientizăm pe oameni că sunt plaje sălbatice, neamenajate, într-un loc special şi că nu sunt la Mamaia sau Eforie', a declarat guvernatorul Rezervaţiei. Muşetescu a mai spus că, în lipsa educaţiei, păstrarea biodiversităţii este ameninţată

. 'Dacă nu există educaţie, o apropiere mai prietenoasă a celor care vin pe plajele respectivele, va fi imposibil să păstrezi ordinea. Doar să faci pichete, cum era pe vrea lui Ceauşescu, cu patrulări de noapte pe plajă, cu arma la umăr, ceea ce nu-i ok. Încerc să avem din partea publicului o reacţie pe măsură. Vor fi oameni care nu vor respecta, vor face focuri de tabără, vor intra cu SUV-urile pe plajă. Am văzut deja un om care se intitulează fiu al Deltei şi care a anunţat că va intra cu grupurile de turişti în zone strict protejate şi nu-l interesează ce va face Rezervaţia. Cred că ar trebui să dispară acest spirit de frondă total gratuit, în opinia mea', a precizat Muşetescu.

Luna trecută, conducerea ARBDD a decis instalarea unor panouri de avertizare pe plajele neamenajate de la Marea Neagră din perimetrul administrat de instituţie, pe aceste panouri fiind inscripţionat mesajul 'Accesul interzis! Limită plajă neamenajată. Amendă conform legii în vigoare'. Plajele de la Corbu şi Vadu, din judeţul Constanţa, alături de cele de la Gura Portiţei, Sfântu Gheorghe şi Sulina, din judeţul Tulcea, fac parte din RBDD şi constituie puncte de atracţie pentru turişti. Plajele din judeţul Tulcea sunt mai ferite de agresiunea turiştilor, având în vedere faptul că accesul la acestea se face pe apă, însă pe plajele din judeţul Constanţa, de multe ori, turiştii au încălcat regulile de protecţie a naturii şi au organizat concursuri auto. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel