Poligonul Babadag a găzduit, joi după-amiază, ceremonialul de închidere a programului de instruire multinaţional Saber Guardian 19 care a constat în exerciţii de trageri de luptă cu muniţie reală.
Ultima zi a programului de instruire Saber Guardian a început cu un ceremonial de comemorare dedicat sublocotenentului Ionel Gheorghiţă Drăguşanu, la care au participat atât foştii lui colegi, cât şi preşedintele filialei constănţene a Asociaţiei Naţional Cultul Eroilor "Regina Maria", colonelul Remus Macovei.
"Faptul că foştii lui colegi nu l-au uitat este un lucru extraordinar de important. Dacă nu era aplicaţia, toţi colegii lui s-ar fi adunat la mormântului lui din Basarabi", a menţionat pentru AGERPRES colonelul în retragere Macovei.
Serviciul religios dedicat sublocotenentului Drăguşanu a fost oficiat de unul din foştii lui colegi, preotul Batalionului de Infanterie Topraisar, Dragoş Ciobanu.
"Îmi amintesc de el (Drăguşanu, n.red.) ca fiind un om bun, săritor, vesel, care lăsa de la dânsul totul ca să-i ajute pe alţii", a precizat Ciobanu.
Serviciul religios a fost urmat de exerciţii de trageri cu muniţie reală la care au asistat atât autorităţi tulcene, cât şi şeful de stat major al Diviziei 2 Infanterie Getica, colonel Ovidiu Conduruţă.
"Divizia 2 Infanterie Getica participă la acest exerciţiu multinaţional cu 1.700 de militari şi 600 de mijloace tehnice, platforme de luptă. (...) Acest exerciţiu a fost precedat de mai multe exerciţii, astfel încât exerciţiul de astăzi s-a constituit într-un punct culminant în care s-a demonstrat capacitatea de reacţie a Brigăzii 9 Mecanizată şi am atins obiectivele de instruire", a afirmat colonelul Conduruţă.
La rândul lui, comandantul Brigăzii 9 Mecanizată, colonelul Florin Marian Barbu, a menţionat că exerciţiul Saber Guardian 19 a însemnat şi validarea unor noi proceduri.
"Am validat proceduri, concepte. Personal, sunt încântat, ne-am atins obiectivul. Militarii noştri sunt pregătiţi pentru misiunea lor de bază, apărarea naţională", a precizat colonelul Barbu.
Printre participanţii la exerciţiile desfăşurate s-au aflat şi printre cei mai instruiţi militari din România, sergentul George Ghinea, din Batalionul 341 Infanterie Constanţa, fiind unul dintre puţinii instructori din România în ceea ce priveşte utilizarea sistemului de lansare portabil Spike LR, intrat anul trecut în dotarea Armatei Române.
"Este un sistem foarte performant de distrugere a blindatelor sau a tancurilor, are o capacitate de distrugere până la 4.000 de metri, este foarte precis, putem trage cu el în condiţii meteo nefavorabile, atât ziua, cât şi noaptea. Are atât pe rachetă, cât şi pe instalaţie camere de luat vederi", a afirmat sergentul Ghinea, în vârstă de 30 de ani.
Comandantul Batalionul 341 Infanterie Constanţa, locotenent colonel Ciprian Balica, a apreciat evoluţia militarilor din subordine.
"Acum putem spune că suntem complet interoperabili cu partenerii noştri având şi şansa că suntem nominalizaţi să participăm la două exerciţii anual, în cadrul Black Sea Rotational Force, astfel încât ne menţinem nivelul de instruire la un standard ridicat", a apreciat locotenent colonelul Balica.
Programul de instruire multinaţional Saber Guardian 19 face parte din exerciţiile întrunite ale Comandamentului Forţelor Armate ale Statelor Unite din Europa şi are drept obiectiv sublinierea coeziunii statelor partenere în apărare aîmpotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă într-un timp scurt, oriunde în Europa.
Pentru eficientizarea activităţilor de instruire, Saber Guardian este conexat cu exerciţii naţionale şi multinaţionale, iar numărul total al participanţilor din 14 state aliate şi partenere este de 13.500.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News