Tulcea: Sistem de filtrare a apei din Dunăre pentru comunităţile izolate din Deltă

Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 a inaugurat, marţi, un sistem de purificare a apei care oferă acces la apă potabilă procurată direct din Dunăre, un sistem dezvoltat de o societate româno-franceză, în baza unui proiect european. Sistemul a fost inaugurat în Centrul de ecoturism Rowmania, care funcţionează pe o platformă plutitoare, iar preşedintele asociaţiei, Ivan Patzaichin, a fost primul care a băut apă potabilă filtrată de noul sistem.

 'Au trecut patru, cinci ore de când am băut primul pahar şi sunt în regulă. Au fost şi specialişti care ne-au demonstrat cu analize că totul este ok. Important este ca lumea să înceapă să folosească sistemul şi încet, încet să extindem proiectul în zonele în care lumea are nevoie de apă potabilă', a declarat Patzaichin.

Proiectul vine şi în întâmpinarea punctelor de gastronomie locală, potrivit sursei. La rândul lui, Khaled Al Mezayen, directorul societăţii care a dezvoltat sistemul, InovAya, a afirmat că acesta a fost adaptat condiţiilor Deltei, nu are nevoie de energie electrică şi este uşor de replicat. 'Sistemul este ca un fel de pâlnie. El va filtra moleculele de la cele mai mari la cele mai mici şi va trata pesticidele. Este un sistem complet autonom, care nu necesită curent şi produce între 0,5 litri şi un litru de apă pe minut.

Putem produce circa 250 de litri de apă potabilă pe zi, pentru 10-12 persoane. Este un sistem adaptat, miniaturizat, pentru o cabană', a menţionat Al Mezayen. Sistemul de filtrare are o durată de viaţă de cel puţin 10 ani, iar întreţinerea acestuia este uşoară, potrivit sursei. Societatea româno-franceză a dezvoltat sisteme de filtrare a apei şi pentru comunităţi din judeţele Braşov şi Sibiu, însă acestea sunt sisteme comunitare, a mai spus Al Mezayen. Proiectul a fost finanţat de Comisia Europeană prin intermediul Social Challenges Innovation Platform.

Promotorul platformei în România, ImpactHub Bucureşti, a facilitat obţinerea finanţării, iar tehnologia a fost propusă şi implementată de InovAya împreună cu Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23. Soluţia propusă de societatea româno-franceză a fost declarată câştigătoare a unei finanţări de 30.000 de euro, în urma unui proces de selecţie la care au participat cinci soluţii. 'Comisia Europeană, încurajată de succesul aplicării acestui proiect, investighează posibilitatea finanţării lui la scară largă pentru locuinţele şi refugiile din Deltă', se arată într-un comunicat al Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23.

Societatea a derulat proiecte de filtrare a apei în zone izolate, precum şi în zone de conflict, iar următorul proiect vizează replicarea sistemului din Deltă într-o zonă izolată din Portugalia. Aproape 20 de localităţi din judeţul Tulcea, 11 dintre ele aflate în Delta Dunării, nu au apă potabilă, potrivit unei situaţii făcută publică de Direcţia de Sănătate la începutul acestui an. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel