Meşteşugari, ansambluri folclorice şi proprietari de podgorii din judeţul Tulcea vor participa, începând de joi, la Constanţa, la o nouă ediţie a Festivalului Pontus Euxinus, a anunţat reprezentanta Asociaţia de Management a Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Corina Davidov.
În cadrul festivalului, vor putea fi degustate şi diferite varietăţi de vinuri produse în podgoriile din nordul Dobrogei.
"Vrem să dezvoltăm potenţialul judeţului în ceea ce priveşte turismul oenologic. Avem vinuri premiate la concursuri naţionale şi internaţionale, avem un furnizor al Casei Regale, se spune că papa Francisc a plecat cu vin din judeţul Tulcea după vizita în România, iar toate astea constituie un real potenţial pentru turismul din judeţ", a declarat Davidov pentru AGERPRES.
Ea şi-a exprimat încrederea în Drumul Vinului din judeţ, proiect turistic anunţat încă de acum câţiva ani de autorităţi, neconcretizat însă din cauza lipsei pensiunilor turistice de pe traseu.
"Zeci de turişti participă anual la degustările de vinuri din crama din Măcin, iar anul viitor alte două crame s-ar putea deschide în judeţ. Una dintre ele a refuzat anul acesta un grup de turişti din Germania din cauza lipsei unui spaţiu de cazare", a susţinut Corina Davidov.
Şi experţii în vinuri susţin potenţialul turismului oenologic din judeţ, deşi Tulcea are înregistrate doar două denumiri de origine controlată, potrivit inspectorului Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Viti-vinicole, Ioan Vlad.
"Potenţialul turistic al zonei vine ca o mănuşă pentru producătorii de vinuri. Se prefigurează o creştere a ponderii acestui tip de turism", a menţionat Vlad.
Unii producători de vinuri din judeţ au lansat produse ale căror nume fac referire la activitatea de pescuit, la personalităţi ale judeţului sau mituri ale Deltei.
"Vinurile nord-dobrogene sunt mai puţin acide faţă de alte zone, mult mai corpolente şi specific e că putem obţine orice fel de vin dorim, pentru că ne aflăm într-o zonă cu foarte mult soare. Aici putem obţine vinuri seci sau putem lăsa strugurii la soare până la supramaturare pentru a obţine vinuri dulci, ceea ce nu se poate întâmpla în alte zone, din cauza climei", a afirmat vinificatorul unei crame din judeţ, Andrei Sorica.
Unii proprietari de plantaţii de viţă de vie spun că anul acesta a fost unul bun pentru vin, deşi a fost secetă.
"Avem o suprafaţă de 50 de hectare înfiinţată în 2009-2010, pentru soiuri de vin alb şi roşu. Afacerea este o tradiţie de familie. Anul acesta a fost unul secetos, dar avem sistem de irigaţii pe care l-am utilizat şi estimăm că vom avea o producţie de 9 tone la hectar", a menţionat Miron Costin, inginer viticol la o societate din judeţ.
De altfel, susţine Mihaela Feodorof, managerului unei pensiuni din Lunca, vinurile locale sunt cerute de turiştii care vin în judeţ.
"Vinul roşu e mai puţin solicitat. Avem preparate din peşte şi din acest motiv vinurile albe şi cele roze sunt mai cerute", a precizat Feodorof.
Festivalul vinului dobrogean Pontus Euxinus, aflat la a doua ediţie, se va desfăşura în perioada 22-25 august, în Piaţa Ovidiu din Constanţa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News