Peste 70 de sportivi din România au participat la finele săptămânii trecute la Delta Caiac Race, organizată de alpinistul braşovean Ulise Galu la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării.
"Sfântu Gheorghe este un loc inedit, un loc special. Concursul este la a IV-a ediţie şi până acum niciun traseu nu a fost la fel ca altul. Delta Dunării pe lângă biodiversitate ne oferă o varietate de trasee, ceea ce este extraordinar, pentru că nimic nu e monoton", a declarat presei Ulise Galu, citează Agerpres.
Printre cei mai mici concurenţi s-au aflat şi Cristi Baboş, în vârstă de 9 ani, şi Anita Cociş, de 11 ani, din Arad.
"Eu merg cu caiacul de şapte ani şi am mai multe premii. Am câştigat locul I la Buzău, am mai fost cu raftingul pe ape tulburi şi cu bolovani şi am mai luat premii", a menţionat Cristi.
Tatăl lui, Claudiu Baboş, în vârstă de 40 de ani, este profesor al clubului Gloria şi recunoaşte că l-a luat pe Cristi în caiac încă de când avea mai puţin de un an.
"Pe copii trebuie să-i înveţi de mici să nu le fie frică, iar la kaiac de exemplu, al început, ne urcăm cu ei în barca pentru a se obişnui cu apele repezi", a afirmat Claudiu.
Sportiv de performanţă, membru al lotului naţional timp de şase ani, legitimat la clubul Voinţa Arad, el reprezintă în continuare România la competiţii mondiale de sporturi nautice şi spune că următorul concurs la care va participa la wild water kaiac va avea loc în decembrie, în Africa de Sud.
"Dacă avem valuri, nu avem nicio şansă să-i batem pe cei care se antrenează în mod curent pe valuri. La concursurile acestea, trebuie să simţi apa perfect, să stai pe val. Barca are şase metri şi jumătate şi trebuie să o pui exact pe valul care trebuie. Or noi la capitolul ăsta nu avem experienţă, ne antrenăm pe Mureş", a declarat, pentru AGERPRES, Claudiu Baboş.
La Delta Caiac Race au participat şi Ionuţ Dan Corodan şi Mateo Olar, din Satu Mare, care se numără printre sportivii care vor reprezenta anul viitor România la campionatul mondial de caiac slalom.
"Îmi place caiacul pentru că e un sport plin de adrenalină", a afirmat Corodan.
Alături de colegul lui Mateo Olar, el se numără printre cei mai vechi membri ai clubului Caiac Smile.
"Eu am testat caiacul într-o vacanţă în Turcia şi mi-a plăcut, iar de trei ani sunt nedezlipit de el. De-a lungul timpului, am făcut mai multe sporturi, handbal, înot, baschet, tenis, dar niciunul nu m-a atras atât de mult", a afirmat Mateo Olar.
Şi antrenorul lor, Ionuţ Stancovici, a participat la concursul din Deltă, iar potrivit acestuia anul viitor la Campionatul mondial de caiac slalom alături de ei vor intra în competiţie şi Rita Chenghe şi Patrick Cosma.
"Cred că anul viitor, cu aceşti sportivi, vom face o surpriză foarte frumoasă, la Campionatul mondial şi la cel european", a menţionat Ionuţ Stancovici.
Potrivit organizatorului evenimentului, competiţia a fost un bun prilej de revedere pentru iubitorii caiacului.
"Cel mai important lucru e că venim şi ne întâlnim aici. Sunt sportivi din Satu Mare, Iaşi, Arad, Braşov, Bucureşti, Craiova, dar şi din Republica Moldova. Oricine poate practica acest sport. E nevoie doar de deschidere faţă de natură şi frumos, de un caiac şi echipamentul minim", a afirmat Ulise Galu.
Sporturile nautice pot constitui de altfel un motiv în plus pentru cei care vor să viziteze Delta, potrivit Asociaţiei de Management a Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD).
"La finele lunii august, am avut peste 125.000 de turişti români şi străini. În Delta Dunării, nu există vârf de sezon, iar zona este pentru turistul educat, pentru cei care ştiu să respecte acest muzeu în aer liber, pentru cei care vin să se plimbe, să admire natura, să pescuiască catch and release. Avem floră, faună, iar Delta e un loc unic", a declarat reprezentanta AMDTDD, Corina Davidov.
Asociaţia a organizat la finele săptămânii trecute un info-trip în Delta Dunării cu reprezentanţi ai presei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu