Tulpina COVID-19 Omicron, mai periculoasă? Ciuhodaru: Trebuie să se confirme și în viața reală

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tudor Ciuhodaru explică dacă și în ce măsură noua tulpină Omicron este mai periculoasă pentru oameni. 

Medicul Tudor Ciuhodaru a oferit mai multe detalii despre noua tulpină Omicron, a virusului SARS-CoV-2. Acesta susține că momentan nu se cunosc foarte multe date despre simptome, infecție și dacă vaccinurile sunt eficiente, astfel că măsurile de protecție sunt absolut necesare. 

”Belgia a fost prima țară din Europa care a depistat un astfel de caz. Repet ceea ce a zis ministrul belgian: vreau să repet că este o variantă suspectă, nu știu dacă este periculoasă, deci precauție absolută, fără panică în așteptarea unei analize științifice suplimentare! A spus și OMS că timp de două săptămâni va da date suplimentare apropo de contagiozitate, patogenitate și măsurile de sănătate publică ce vor fi afectate de apariția acestei noi variante”, a declarat Ciuhodaru, pentru B1 TV.

O tulpină îngrijorătoare

Tudor Ciuhodaru susține că persoanele infectate cu noua tulpină, în Israel, erau vaccinate. Varianta Omicron ridică mai multe semne de întrebare în ceea ce privește mutațiile pe care le are față de alte tulpini. 

„Evident că prin prisma mutațiilor este variantă îngrijorătoare, dar aceste lucruri trebuie să se confirme și în viața reală. Ceea ce este extrem de important sunt, de fapt, cei patru piloni pe care i-am propus de la începutul acestei pandemii, apropo de controlul și rezolvarea acestei situații, adică pe lângă distanțare, mască, vorbim despre testare. 5-10% dintre aceste teste ar trebui dublate de secvențierea genomică, pentru a depista la timp apariția noilor tulpini, ca să știm la ce ne așteptăm. Am recomandat și în Parlamentul European, ca recomandare în comisia de sănătate. Importante ar fi și testele serologice, ca să vedem care este gradul de imunitate în rândul cetățenilor, la nivelul întregii țări. Există studii că imunitatea legată de trecerea prin boală la nivelul României este favorabilă. (…) În Israel, toate cele trei cazuri erau la persoane vaccinate. Așa că, dacă vorbim despre măsuri de combatere a transmiterii în această pandemie – măsuri de prevenție, măsuri de analiză epidemiologică, gândiți-vă că noi vorbim despre pașapoarte verzi în contextul în care se vede și aici că vaccinații pot fi infectați și pot transmite boala”, a mai transmis medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel