Dr. Beatrice Anghel, invitată în emisiunea DCNews și DC Medical, a vorbit despre cazurile în care pacientele primesc diagnosticul de cancer col uterin avansat.
Medic la Spitalul Clinic SANADOR, dr. Beatrice Anghel explică momentul în care pacienții primesc diagnosticul de cancer col uterin avansat: ”Țara noastră întrunește criterii fruntașe referitor la numărul de cazuri, la tratamentele pe care le oferim pacienților atât cu scop curativ, dar și cu scop de a prelungi viața. Numim un cancer de col uterin sau de cervix local avansat atunci când, cu ajutorul celorlalți colegi, și anume ginecologii, care reușesc să ne ajute cu tot tabloul clinic cu diagnosticul precis, stabilim că invazia tumorii nu este numai acolo unde îi spune numele- col uterin- ci și adiacent, adică în imediata apropiere”.
În continuare, aceasta a explicat în ce constă această invazie a tumorii: ”Straturile de lângă col numite parametre, iar mai avansat am putea spune că pacientele sunt investigate de colegii noștri ginecologi cu o invazie către vezica urinară, în anterior, iar apoi ne putem imagina că acel cancer localizat se poate duce și în spate și anume rectul, este prezent acolo, deci poate avea și o invazie către rect. Deci toate aceste caracteristici, care țin nu doar de dimensiunile tumorii dar și de felul de invazie local pot cumva creiona un tablou de cancer local avansat. Aici, rolul ginecologiei este ușor limitat ca și armă terapeutică pentru că, fiind avansat, este nevoie de mai multe arme terapeutice”.
Dr. Beatrice Anghel explică în cât timp ajunge cancerul de col uterin sau cervix în stadiul avansat: „De foarte multe ori este vorba de mai mult de câteva luni, nu este vorba despre o reprezentare să spunem iminentă a pacientei cu un cancer, e nevoie de câteva luni poate chiar și poate scurți ani.”
”Vârsta nu este un atu, pentru că pacientul rezistă la tratament, dar, din păcate, și tumora are resurse proaspete la vârste tinere. Poate fi un atu pentru pacienta vârstnică care, cumva, în stadii foarte avansate și anume chiar boalp cu predilecție pentru a avea metastaze în viitor, poate fi tratată curativ astăzi si cu ajutorul brahiterapiei” mai spune medicul.
Vezi mai mult în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu