Medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central 'Dr. Carol Davila' au extirpat cu succes o tumoră de 6 kilograme, intervenţia decurgând fără 'evenimente notabile din punct de vedere anestezic', evoluţia pacientei fiind una favorabilă.
'S-a practicat excizia unei formaţiuni tumorale abdomino-pelvine voluminoase, cu apartenenţă ovariană, la o pacientă în vârstă de 54 de ani, fără antecedente personale patologice semnificative. Aceasta s-a prezentat, anterior, în clinica noastră pentru distensie abdominală, însoţită, în ultimele trei săptămâni, de durere în etajul abdominal inferior.
Intraoperator, s-a evidenţiat o formaţiune chistică voluminoasă (6 kg), multiseptată, pornind din ovarul stâng și având efect compresie asupra vaselor mari şi al ureterelor, cu uretero-hidronefroză bilaterală secundară', informează un comunicat de presă al unităţii medicale. Potrivit sursei citate, intervenţia chirurgicală a decurs fără evenimente notabile din punct de vedere anestezic. Postoperator, pacienta a fost atent monitorizată, iar evoluţia acesteia a fost una favorabilă. În prezent, pacienta a fost externată cu stare generală bună, plagă de aspect normal, în curs de vindecare. Echipa operatorie a fost constituită din medicii Teodor Rogin, Calină Oana-Corina şi Matei-Pîrvan Bianca-Ioana, Narcis Tănase, Andrei Năstasă.
Tumorile ovariene pot fi benigne sau maligne. O secreție hormonală anormală produsă de către aceste tumori poate duce la modificări ale ciclului menstrual, dureri abdominale, greață și alte simptome neplăcute.
Tumorile benigne ale ovarelor nu sunt în general periculoase pentru viața pacienteii și pot fi tratate fără a afecta funcția ovarelor sau fertilitatea. Acestea includ chisturi sau adenomioame și sunt adesea descoperite în timpul unei examinări medicale de rutină sau în timpul unei ecografii. De cele mai multe ori, pacientul nu prezintă simptome vizibile sau disconfort și nu este necesară intervenția medicală.
Pe de altă parte, tumorile maligne sau canceroase ale ovarelor sunt o problemă mult mai gravă de sănătate, iar simptomele se pot complica rapid. Deși factorii specifici care conduc la formarea acestor tumori sunt încă neclarificați, istoricul familial de cancer ovarian sau de sân poate fi un factor de risc. Simptomele comune includ dureri abdominale persistente, inflamație, greață, pierdere în greutate nesperată sau probleme digestive.
Diagnosticul de tumoare ovariană se face de obicei prin ecografie, RMN sau tomografie computerizată. În cazul unui diagnostic pozitiv, medicul va decide asupra unui plan individualizat de tratament, bazat pe tipul și stadiul tumorii, vârsta și starea de sănătate a pacientului. Tratamentul poate include o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea ovarelor sau a altor organe afectate, terapia hormonală sau chimioterapia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci