EXCLUSIV  Tumorile, distruse prin radiații ionizante. Dr. Anghel explică rolul pe care-l are sarea de platină în lupta împotriva cancerului de col uterin. Arma ultraperformantă folosită

FOTO: Freepik @vecstock
FOTO: Freepik @vecstock

Dr. Beatrice Anghel, medic primar radiografie, a explicat la Interviurile DC News și DC Medical cum se poate distruge țesutul tumoral cu ajutorul radiațiilor ionizante.

Dr. Beatrice Anghel, medic primar radioterapie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat modul în care este distrus țesutul tumoral, atunci când se folosește brahiterapia, astfel încât să nu fie afectate zonele din jurul tumorilor. Brahiterapia este terapia folosită în tratarea cancerului de col uterin avansat loca.

În România, cancerul de col se află pe locul secund, după cel mamar, într-un clasament al incidenței cancerelor la femei. 

”Cu toții știm că noi folosim radiațiile ionizante pentru a omorî materialul genetic oncologic, adică materialul genetic tumoral. 

Cum se traduce lucrul acesta? În ADN, ADN-ul tumoral. Rupem acele legături din tumoră care sunt, bineînțeles, înconjurate de vase de sânge limfatice, să spunem un microsistem, o microîntreprindere acolo pe care reușim să o distrugem plasând aceste radiații ionizante.

La capitolul radio-sensibilizare, acel agent numit sare de platină reușește să se lege de acești agenți, distrugând la fel materialul genetic. Deci cumva sunt niște terapii complementare și totuși reușesc să ajungă acolo unde le direcționăm.

Practic este o perfuzie cu hidratare, adică se pun niște seruri care au componenta lichidă apă, într-un mediu steril, cu niște agenți antivomitivi, să nu-i fie pacientului rău, să prevină o eventuală reacție alergică.

Sanador

Orice agent nou care nu a mai fost administrat unui pacient trebuie făcut cu grijă și bineînțeles apoi cu o urmărire atentă a unor parametri precum tensiune, puls, temperatură”, a explicat dr. Beatrice Anghel, în cadrul Interviurilor DC News și DC Medical.

Jurnalistul Val Vâlcu a întrebat dacă aceste săruri se acumulează în țesutul patogen, țesutul tumoral.

”Nu putem să spunem că proporția este 100% fapt pentru care putem menționa aici posibile efecte secundare, pentru că, fiind un agent administrat intravascular, deci într-un lumen, în venă, vă dați seama că ajunge în torentul sanguin, în tot corpul și atunci va fi o cascadă de reacții dorite, dar și unele mai ușor nedorite, pe care bineînțeles le controlăm cu medicație, cu medicamente”, a mai spus medicul.

Ulterior administrării acestor sări se efectuează iradierea care se realizează cu ”un aparat complex, un accelerator de particule. Folosim acest accelerator ca o armă, care este multiperformantă.

Întrunește în ea nu numai formarea de particule pe care ni le dorim, de exemplu fotonii, pe care  îi folosim cu scopul de a iradia tumorile, dar și o serie de mici specificații, precum imagistica, pe care o folosim în timp real, cum tratăm. Putem avea fie o radiografie, putem avea un mini tomograf”, a mai spus medicul.

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel