EXCLUSIV  Tun de 7 miliarde. Virgil Popescu ar urma să fie anchetat de DNA. Avocata Georgiana Teodorescu explică procedura după descoperirea Curții de Conturi

Virgil Popescu/ foto gov.ro
Virgil Popescu/ foto gov.ro

Virgil Popescu, fost ministru al Energiei în guvernele Orban, Cîțu și Ciucă, a făcut plăți din fonduri de la bugetul de stat către companii din energie care nu trebuiau să beneficieze de acele sume. Viitoarea anchetă asupra actualului europarlamentar va afecta imaginea României în afara țării, potrivit avocatei Georgiana Teodorescu, membră a Parlamentului European din partea AUR.

Curtea de Conturi a confirmat că Virgil Popescu, în calitate de ministru al Energiei în guvernele Ludovic Orban, Florin Cîțu și Nicolae Ciucă, a făcut plăți de 7 miliarde de lei către firme care nu trebuiau să beneficieze de compensare.

În Raportul pe anul 2022 se arată că Ministerul Energiei a efectuat plăți din fonduri de la bugetul de stat către furnizorii de energie electrică şi gaze naturale, pentru clienţi finali non-casnici care nu erau îndreptăţiţi să beneficieze de schema de compensare, potrivit actelor normative prin care a fost instituit acest sprijin.

Într-un mesaj transmis Financial Times, fostul membru al Guvernului României, a precizat că „sumele erau verificate de ANRE și trimise spre decontare Ministerului Muncii, pentru consumatorii casnici, și Ministerului Energiei, pentru consumatorii non-casnici, potrivit legi“.

Redacția DC News a contactat-o pe avocata Georgiana Teodorescu, europarlamentar AUR, pentru a-i cere un punct de vedere privitor la Raportul Curții de Conturi și implicațiile pe care le-ar putea avea asupra lui Virgil Popescu.

„Curtea de Conturi este obligată să sesizeze organele de urmărire penală. În cazul de față este vorba de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Ori de câte ori când un organ de control al statului, cum este Curtea de Conturi, ANAF etc, constată că s-a încălcat legea și s-au săvârșit diferite fapte de natură infracțională, nu are competența să le cerceteze, motiv pentru care este obligat să sesizeze Parchetul.

Probabil va exista o sesizare către Direcția Națională Anticorupție, se va deschide un dosar cu anchetă in rem cu privire la faptă, iar mai departe procurorii își vor face treaba“, a precizat avocata Georgiana Teodorescu.

Scandalul riscă să afecteze, din nou, imaginea României în afara țării

 

Georgiana Teodorescu consideră că Raportul Curții de Conturi în care ministrul Energiei, Virgil Popescu, este acuzat că a făcut plăți către firme care nu trebuiau să beneficieze de ele este „cu certitudine o lovitură pentru Partidul Național Liberal, dar nu ar trebui să fie o surpriză“.

„Reamintesc faptul că AUR l-a contestat pe Virgil Popescu încă de când era ministru, în nenumărate ocazii, foarte bine argumentat cu privire la ceea ce a făcut în calitate dumnealui, așa că pe noi nu ne surprinde“, a spus Georgiana Teodorescu.

„Dacă pe cei de la PNL îi surprinde înseamnă că nu au o politică temeinică a cadrelor de partid și nu știu ce oameni să-și selecteze. Să nu uităm că l-au trimis pe domnul Virgil Popescu în Parlamentul European, iar domnia sa este acum unul din cei 33 de europarlamentari români.

Viitoarea anchetă a DNA sigur că o să afecteze și imaginea României, prin prisma faptului că vom avea un europarlamentar despre care se va scrie că face obiectul unei anchete penale“, a conchis avocata Georgiana Teodorescu, europarlamentar AUR.

Virgil Popescu a fost ministru al Energiei între 4 noiembrie 2019 și 15 iunie 2023 în guvernele Orban, Cîțu și Ciucă. Pe 9 iunie 2024, Virgil Popescu a fost ales europarlamentar din partea PNL, pe listele comune cu Partidul Social Democrat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel