Casiera Casei de pensii din Galați a fost condamnată la 3 ani și 8 luni de închisoare. Aceasta a furat 770.000 de lei din instituție, fiind angajată din 1994 la casierie.
Unul dintre cele mai mari furturi din istoria Casei Județene de Pensii Galați a fost tranșat de judecători prin condamnarea la închisoare cu executare a unei singure funcționare. Casiera instituției a fost găsită vinovată de delapidare și fals, fiind trimisă după gratii pentru 3 ani și 8 luni. Alți funcționari cu atribuții de control, printre care și șefa de la acel moment a Serviciului Economic, au scăpat cu o clasare, ei nefiind considerați vinovați de neglijență în serviciu, scrie Viața Liberă.
Angajată a Casei Județene de Pensii Galați încă din 1994, Daniela Pletosu (50 ani) a reușit să marcheze unul dintre cele mai mari tunuri financiare în dauna instituției, în virtutea calității pe care o avea și grație experienței acumulate. În numai jumătate de an, casiera, cu statut de funcționar, a sustras din încasările Casei suma uriaşă de peste 770.000 de lei, măsluind sute de documente. Totul s-a petrecut pe fondul unei slabe și ineficiente supravegheri din partea altor funcționari care ar fi trebuit să îi verifice zilnic activitatea, prin controlul registrelor și al încasărilor efective.
”Gaura” uriașă din gestiunea Danielei Pletosu a fost descoperită la începutul lunii aprilie 2015, în urma unui control făcut ca urmare a unei solicitări primite de la Casa Locală de Pensii de la Tecuci, care cerea o sumă de bani pentru acoperirea cheltuielilor. Oficialii de la Galați au constatat atunci că soldul scriptic menționat în evidențele contabile nu corespundea soldului real, deficitul fiind unul uriaș: 660.000 de lei. Ulterior, prin controale suplimentare, s-a ajuns la o sumă și mai mare, de peste 770.000 de lei, ceea ce i-a determinat pe reprezentanții Casei să facă plângere penală împotriva casierei. Denunțul, formulat pentru delapidare, abuz în serviciu și falsuri, a atras după sine și anchetarea altor funcționari din cadrul instituției, inclusiv a șefei Serviciului Economic de la acel moment, care ar fi avut ca atribuții supravegherea strictă a casierei în ceea ce privește evidențierea încasărilor în registre și depunerea banilor în trezorerie.
Ancheta demarată de procurori în primăvara lui 2015 avea să scoată la iveală o întreagă serie de mașinațiuni și de conjuncturi care au ajutat-o pe casieră ca numai în jumătate de an să sustragă fabuloasa sumă fără ca nimeni, aparent, să sesizeze discordanțele existente între contabilitate și soldurile reale. Verificarea scriptelor a făcut ca anchetatorii să schimbe încadrarea juridică a faptelor sesizate de conducerea Casei de Pensii, hotărând ca Daniela Pletosu să fie trimisă în judecată pentru delapidare în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fiind reținute 149 de acte materiale și fals intelectual în formă continuată, cu 166 de acte materiale.
”Inculpata, în perioada septembrie 2014 – aprilie 2015, în calitate de funcționar public – gestionar în cadrul Casei Județene de Pensii Galați, cu atribuții de încasare a sumelor de bani și de evidențiere a acestora în documentele financiar-contabile, precum și de efectuare a plăților către beneficiarii Casei Județene de Pensii Galați, și-a însușit la date diferite sume de bani din patrimoniul instituției, pe care fie le-a justificat prin înregistrarea în evidențele instituției a unor documente falsificate prin alterare, fie nu a evidențiat încasările în niciun registru”, au arătat procurorii în rechizitoriul cu care au sesizat completul Judecătoriei Galați. În vizorul anchetei au intrat și alți funcționari care ar fi trebuit să verifice activitatea casierei. Verificările trebuiau făcute zilnic, numai că, în practică, se pare că registrele nu ajungeau mereu la cei avizați să le controleze și astfel verificarea se făcea cu întârziere, a doua zi sau peste câteva zile. Asta i-a permis casierei să opereze nestingherită, modificând la foc automat datele pe cererile pentru ajutoarele de deces și de pe dispozițiile de plată aferente. Astfel, din octombrie 2014, casiera nu a mai depus, în întregime, sumele de bani încasate de contribuabili în prima zi lucrătoare, după data încasării, însușindu-și parte din ele. Cu toate acestea, funcționarii vizați de anchetă pentru neîndeplinirea atribuțiilor nu au fost găsiți vinovați de neglijență în serviciu, mai ales că toți au susținut că Daniela Pletosu acționase singură și că ei și-au făcut datoria în măsura informațiilor primite de la colega lor, afirmând chiar că, în unele cazuri, fișele posturilor nu erau foarte clare în privința acestor obligații. Pentru aceştia a fost acordată clasarea, apreciindu-se că nu există motiv să răspundă penal. Casiera și-a recunoscut vina și a ales calea judecării cauzei în procedură simplificată, caz în care limitele de pedeapsă au putut fi reduse cu o treime pentru pedeapsa închisorii. Astfel, casiera a primit 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare, obligația de a acoperi prejudiciul de peste 770.000 de lei, fiindu-i totodată interzise mai multe drepturi. Sentința a rămas definitivă zilele trecute, odată cu pronunțarea Curții de Apel asupra căii de atac, iar casiera a fost încarcerată în Penitenciarul Galați, în baza mandatului emis de Judecătorie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu