Roverul Curiosity a surprins o panoramă impresionantă a Planetei Marte.
Pe 3 iulie, în timp ce se deplasa pe panta Muntelui Sharp, un munte înalt în centrul Craterului Gale, Curiosity s-a oprit pentru a permite camerelor pe care le are la dispoziție să surprindă o imagine panoramică a planetei.
Roverul a ajuns la o altitudine de aproximativ 460 de metri (1.500 ft) deasupra locului de amartizare. De acolo, se poate vedea prin „ochii” roverului până la marginea craterului, la mai mult de 32 de kilometri distanță (20 mile).
Panorama la 360 de grade, alcătuită din 129 de imagini individuale, cuprinde o varietate de peisaje, inclusiv nisip vulcanic ondulat, roci bogate în lut și roci bogate în sulfat, toate păstrând informații despre cum a dispărut apa de pe Planeta Roșie.
De nouă ani, Curiosity explorează terenurile variate ale craterului Gale, despre care unii oameni de știință suspectează că este fundul unui lac vechi de peste 3,5 miliarde de ani. În centrul său, vârful Aeolis Mons - cunoscut și sub numele de Muntele Sharp - se înalță la aproximativ 5,5 kilometri (18.000 ft) deasupra nivelului craterului. În panoramă, se poate observa chiar locul în care roverul a colectat cea de-a 32-a probă de rocă marțiană.
De asemenea, Abigail Fraeman, șef adjunct al proiectului Curiosity la NASA, prezintă o pătură de roci noduroase, bogate în sulfat, pe care ea și colegii ei o suspectează că au fost create de curgerea apelor subterane.
În imagini se poate observa și o atmosferă destul de rarefiată pa Marte. Potrivit oamenilor de știință, aceasta e cauzată de iarna marțiană, scrie ScienceAlert.
Roverul chinez Zhurong de pe Marte s-a deplasat peste 800 de metri pe suprafaţa Planetei roşii până vineri, potrivit Centrului pentru explorare selenară şi spaţială din cadrul Administraţiei Naţionale Spaţiale din China (CNSA), informează Xinhua, scrie Agerpres.
Zhurong a traversat un teren complex, cu roci, cratere şi dune, iar camera amplasată în partea din spate a vehiculului robotizat a surprins o imagine cu roverul în timp ce acesta se deplasează pe suprafaţa accidentată.
Până vineri, 6 august, vehiculul robotizat Zhurong a fost activ pe suprafaţa planetei Marte timp de 82 de zile marţiene. O zi marţiană este cu aproximativ 40 de minute mai lungă decât o zi pe terestră. La 23 iulie s-a împlinit un an de la lansarea misiunii chineze Tianwen-1 care s-a plasat cu succes pe orbita planetei Marte în februarie.
Misiunea a inclus trei elemente: o sondă orbitală (care a rămas pe orbita lui Marte), un modul de asolizare şi roverul autonom Zhurong. Atât roverul, cât şi sonda orbitală funcţionează în prezent în condiţii normale. Modulul care transporta roverul a asolizat în partea de sud a zonei Utopia Planitia, o vastă câmpie din emisfera nordică a planetei Marte, la 15 mai (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu