Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a afirmat miercuri că înfiinţarea Comisiei speciale privind legile siguranţei naţionale reprezintă un abuz, arătând că majoritatea creează astfel premisele pentru schimbarea şefilor serviciilor.
'PNL nu poate să voteze şi să susţină iniţierea unei astfel de comisii care se constituie într-un grav şi nou abuz parlamentar şi într-un pas înainte pentru schimbarea serviciilor secrete din România. Cu SPP aţi încercat, dar nu v-a ieşit pentru că modalitatea în care aţi făcut-o a fost neconstituţională. Soluţia pe care o aveţi acum pentru a ajunge la capii SRI şi SIE este foarte simplă şi aţi patentat-o tot dumneavoastră: schimbaţi legea ca să schimbaţi conducerile. Astăzi, în comisia de specialitate, procedaţi la fel cu Consiliul Concurenţei, schimbaţi legea ca să schimbaţi conducerea. Astăzi prin vot dumneavoastră creaţi premisele pentru a schimba legea şi pentru a schimba ulterior şi capii serviciilor şi conducerea serviciilor secrete din România. Ne exprimăm speranţa că nu veţi reuşi!', a spus Turcan, în plenul Parlamentului.
Necesitatea comisiei, de neînţeles
Deputatul PNL a susţinut că este de neînţeles necesitatea unei comisii speciale, în condiţiile în care există comisii permanente.
'În experienţa de până acum am văzut că ne-am pomenit la vot cu tot felul de comisii speciale în două momente: atunci când aveaţi o problemă de rezolvat şi trebuia să găsiţi un instrument mai rapid pentru a suprima dezbaterea publică sau atunci când doreaţi să aruncaţi praf în ochi, în condiţiile în care spaţiul public era plin şi era supus unui aflux de informaţii cu privire la neajunsuri în actul guvernării pe care dumneavoastră o exercitaţi. Astăzi, practic asistăm din nou la transformarea Parlamentului într-o moşie a coaliţiei de guvernare (...) pentru că dumneavoastră propuneţi constituirea unei comisii speciale formată din 15 membri, în condiţiile în care pentru legi de o asemenea importanţă, cum sunt legile din domeniul securităţii naţionale, în mod normal dezbaterea parlamentară ar fi avut vreo 50 de parlamentari în prima cameră sesizată, vreo 50 de parlamentari în minim două comisii raportoare în a doua cameră sesizată, plus dezbateri în plen, aşadar o transparenţă absolut firească la nişte legi cu impact naţional asupra securităţii noastre naţionale', a arătat Turcan.
Suprimarea dreptului la iniţiativă parlamentară
Ea a spus că, potrivit deciziei de înfiinţare a acestei comisii, membrii au ca atribuţii să 'suprime' şi dreptul la iniţiativă parlamentară pe legi din acest domeniu.
'Este nefiresc. Dacă vreţi să ne transformăm în partidul stat, un stat totalitar, puteţi să propuneţi complet dizolvarea comisiilor permanente şi în plen opoziţia nici măcar să nu se mai exprime, pentru că deja aţi diminuat foarte mult dreptul la exprimare parlamentară al opoziţiei', a declarat Raluca Turcan. Ea a susţinut că această comisie ar fi trebuit să fie respinsă, iar dezbaterea pe acest subiect să aibă loc în comisiile permanente.
Asaltul asupra instituţiilor statului român
'Suntem convinşi de două lucruri: unu - că asaltul dumneavoastră asupra instituţiilor statului român continuă. Aţi început cu TVR, Radio, ANCOM, Curtea de Conturi, acum e în dezbatere Consiliul Concurenţei şi doriţi să ajungeţi şi la serviciile secrete, ce-i drept pe justiţie încă nu aţi reuşit, dar aveţi deja o marotă cu a suprima şi a subordona şi serviciile secrete în România. Este un adevăr pe care trebuie să-l spunem tot mai apăsat pentru că face parte din demersul pe care dumneavoastră deja l-aţi iniţiat, de control absolut al statului român. Este un adevărat abuz, este un pericol la adresa democraţiei', a spus deputatul PNL.
[citeste si]
Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat miercuri, cu 208 voturi 'pentru' şi 92 'împotrivă', înfiinţarea Comisiei parlamentare speciale privind analizarea şi actualizarea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu