O navă sub pavilion rusesc, care transporta mii de tone de cereale, este reținută și investigată de autoritățile turce în portul Karasu, la Marea Neagră.
Oficialii vamali turci au acționat după ce Kievul a susținut că Zhibek Zholy transporta ilegal 7.000 de tone de cereale din Berdiansk, un port ucrainean din sud-estul țării, ocupat de ruși.
Oficialii din Karasu au spus că nava așteaptă în afara portului, în timp ce au fost întreprinse anchete cu privire la proveniența transportului.
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a confirmat că nava era sub pavilion rusesc.
„Nava chiar poartă pavilion rusesc, dar cred că aparține Kazahstanului și marfa a fost transportată pe baza unui contract între Estonia și Turcia”, a spus Lavrov, potrivit The Guardian.
Kievul a acuzat Rusia că a furat cereale de pe teritoriul ucrainean ocupat pentru a le vinde pe pieţele internaţionale. Exporturile de cereale ale țării sunt responsabile pentru aproape 15% din totalul mondial.
Cazul a pus guvernul turc într-o poziție sensibilă, deoarece continuă să caute un rol de mediere între Moscova și Kiev, în problema aprovizionării globale cu alimente.
Cursa a fost anunțată cu mândrie de șeful desemnat de Moscova al regiunii ocupate Zaporizhzhia, unde se află portul Berdiansk, ca fiind „prima navă comercială” care a preluat proviziile din porturile controlate de ruși de la începutul războiului.
Biroul procurorului general al Ucrainei a scris ulterior ministerului de justiție al Turciei, pe 30 iunie, susținând că Zhibek Zholy a fost implicat în „exportul ilegal de cereale ucrainene” și că se îndrepta spre Karasu.
Turciei i s-a cerut „să efectueze o inspecție a acestui vas maritim, să ridice mostre de cereale pentru examinare criminalistică și să solicite informații despre proveniența acestor cereale”.
Vorbind duminică la televiziunea națională ucraineană, ambasadorul țării în Turcia, Vasyl Bodnar, a transmis că speră la confiscarea cerealelor.
El a spus: „Avem o cooperare deplină. Nava se află în prezent la intrarea în port. A fost reținută de autoritățile vamale din Turcia.”
Dificultatea de a identifica originile boabelor rămâne totuși reală. Administrațiile numite de Rusia din teritoriile ocupate susțin, de asemenea, că lucrează în parteneriat cu fermierii locali pentru a elibera cereale pe piața globală.
Marți, autoritățile instalate de Rusia în regiunea de sud-est Zaporizhzhia a Ucrainei au anunțat un acord de vânzare de cereale în Irak, Iran și Arabia Saudită.
Agenția de presă rusă Tass l-a citat pe Yevgeny Balitsky, șeful administrației, spunând că comercianții ruși de agricultură și companiile de stat cumpără cereale de la fermierii din regiune.
„Prețurile nu sunt rele în acest moment”, a declarat Balitsky agenției de presă. „Un fermier primește în jur de 200 USD pe tonă de cereale, ceea ce este grozav, deoarece costul său de producție este de aproximativ 120 USD, chiar și ținând cont de timpul lung de depozitare, care a fost forțat.”
Preţul cerealelor la nivel mondial stagnează, după ce în ultima perioadă a atins niveluri record.
Războiul din Ucraina a declanşat o creştere a preţurilor la grâu, porumb şi rapiţă, alimentată de speculaţii, stârnind îngrijorări pentru securitatea alimentară globală. Apoi teama de recesiune a făcut ca nivelurile să scadă puţin.
În câteva săptămâni, panica s-a răspândit ca o pălălaie: războiul din Ucraina - ţară cunoscută ca grânar al Europei - se va solda cu un deficit de cereale pentru restul lumii. Aceste îngrijorări au declanşat o rafală de speculaţii pe pieţele de mărfuri agricole, ridicând preţurile cerealelor la niveluri fără precedent şi ridicând temeri că securitatea alimentară globală este în pericol, scrie Le Monde, conform Rador.
La patru luni şi jumătate de la începutul conflictului, febra rămâne ridicată, dar s-a domolit puţin. Vineri, 1 iulie, o tonă de grâu care urma să fie livrată în septembrie se tranzacţiona la 334 de euro pe piaţa europeană Euronext. De comparat cu recordul istoric atins la mijlocul lunii mai, de 438 de euro pe tonă. De la acest vârf, scăderea este, prin urmare, de aproape 20%.
De cealaltă parte a Atlanticului, declinul este şi mai accentuat. La Bursa de Valori din Chicago, preţul unui bushel de grâu comun a scăzut la 8,40 de dolari (8 euro) la începutul lunii iulie, faţă de 13,60 de dolari la apogeul creşterii pieţei. Un preţ care corespunde nivelului de dinaintea invaziei Ucrainei de către trupele ruseşti.
Liniştirea pieţelor nu se limitează la grâul comun. Preţurile la porumb, dar şi seminţele oleaginoase precum rapiţa sau soia urmează traiectorii asemănătoare celei ale emblematicei cereale. Rapiţa, care se tranzacţiona la 881 de euro în aprilie, a pierdut aproape 200 de euro pe tonă: pentru Arthur Portier, de la firma Agritel, "această scădere marcată nu se explică atât printr-o cerere care s-ar fi schimbat cu adevărat, ci mai degrabă prin semne de panică pe pieţele financiare". (VEZI CONTINUAREA AICI)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci