Turcia a fost plasată sub supraveghere de către GAFI. Ankara califică decizia ca fiind ''nedreaptă''.
Turcia a fost plasată sub supraveghere joi de către Grupul Internaţional de Acţiune Financiară (GAFI) pentru eşecuri în lupta împotriva spălării banilor şi pentru finanţarea terorismului, o decizie imediat calificată nedreaptă de către Ankara, relatează AFP, scrie Agerpres.
Din 2019 (...) Turcia a făcut o serie de progrese în aceste domenii, a subliniat organizaţia interguvernamentală într-un raport publicat joi.
Cu toate acestea, rămân probleme serioase în ceea ce priveşte situaţia la Ankara, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele GAFI, Marcus Pleyer, pentru a justifica înscrierea pe lista gri a Turciei.
O plasare pe această listă de către GAFI, care are 39 de membri, poate avea consecinţe în ceea ce priveşte investiţiile străine în ţară printr-o degradare a imaginii sale.
Plasarea ţării noastre pe lista gri este un rezultat nedrept, a reacţionat joi seară Ministerul turc de Finanţe, potrivit unui comunicat.
Economia Turciei, care trece printr-o criză gravă pe fondul unei prăbuşiri a monedei naţionale, ar putea fi şi mai afectată de această decizie.
În cadrul conferinţei de presă, Marcus Pleyer a evidenţiat progresele care urmează să fie realizate de ţară în sectorul bancar, comerţul cu pietre preţioase precum şi în sectorul imobiliar.
Guvernul (turc) se angajează să-şi continue eforturile, a afirmat de asemenea Marcus Pleyer. Îi îndemn să transforme aceste angajamente în acţiuni, a spus el.
Pe lângă Ankara, Iordania şi Mali au fost plasate joi pe această listă a organizaţiei internaţionale. În schimb, Botswana şi Mauritius au fost retrase, GAFI salutând nivelul înalt al reformelor puse în aplicare de aceste două state în lupta împotriva spălării banilor.
Banca Centrală a Turciei (CBRT) a redus semnificativ rata dobânzii, în pofida deteriorării perspectivelor privind inflaţia, iar lira turcească s-a depreciat la un nivel record, transmite Reuters, mai scrie Agerpres.
Moneda Turciei s-a depreciat joi cu 3%, iar cotaţia era de 9,501 lire/dolar, după ce CBRT a redus rata dobânzii de la 18% la 16%, în timp ce majoritatea analiştilor se aştepta la o reducere de 50 sau 100 puncte de bază. Anul acesta, lira s-a depreciat cu peste 20% faţă de dolar, în ultimii ani moneda Turciei având printre cele mai slabe performanţe din rândul pieţelor emergente.
Decizia este un indiciu că oficialii de la Banca Turciei răspund solicitărilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a scădea costurile de împrumut. Dar decizia ar putea submina încrederea investitorilor în activele ţării, apreciază analiştii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu