Turcia anunță că a lansat exploatarea de gaze naturale din Marea Neagră.
Turcia a lansat oficial luni exploatarea de gaze naturale din Marea Neagră, transmite Agerpres. Potrivit preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, exploatarea ar urma să permită țării să producă zece milioane de metri cubi până în primul trimestru din 2023, potrivit AFP.
Erdogan a asistat în direct la conectarea primei conducte la fundul mării din portul Filyos, în provincia Zonguldak, la circa 400 de km est de Istanbul, pe coasta Mării Negre.
Zăcământul, situat la 170 de km nord de ţărm, a fost descoperit în august 2020 şi a fost prezentat de şeful statului despre "cel mai mare zăcământ de gaz natural din istoria Turciei".
El a vorbit atunci despre "rezerve estimate la 320 de miliarde de metri cubi".
"În primul trimestru din 2023, ar urma să avem transferate zece milioane de metri cubi de gaz natural (...) Zăcământul de la Sakarya va atinge, sperăm noi, vârful de producţie în 2026", a spus luni preşedintele.
"Ne vom continua eforturile până când ne vom putea asigura pe deplin securitatea energetică", a mai promis Erdogan, în contextul în care Turcia este în continuare extrem de dependentă de importuri pentru a-şi acoperi nevoile de energie, pe care o plăteşte scump, în special de la izbucnirea războiului dintre Rusia şi Ucraina.
Anul trecut, 45% din gazul consumat în Turcia provenea din Rusia, iar restul, din Iran şi Azerbaidjan. Inflaţia din ţară a atins un nivel record, cel mai ridicat din 1998 încoace (73,5% pe un an), iar moneda se prăbuşeşte (în scădere cu aproape 50% într-un an), ceea ce face dificil de suportat costul vieţii pentru marea majoritate a turcilor.
Consumul anual de gaz din Turcia a trecut de la 48 de miliarde de metri cubi în 2020 la 60 de miliarde în 2021 şi ar urma să ajungă la 62-63 de miliarde în acest an, conform cifrelor oficiale.
Consiliul de Securitate Naţională din Israel a ridicat avertismentul de călătorie pentru Istanbul la cel mai înalt nivel și le cere cere cetăţenilor săi să părăsească de urgență Turcia, transmite RADOR. În urmă cu două săptămâni, avertismentul de călătorie pentru Turcia a fost republicat, ca urmare a preocupărilor de securitate cu privire la încercările iraniene de a ataca ţinte israeliene din întreaga lume, dar mai ales în Turcia.
Se solicită israelienilor aflaţi în prezent în Istanbul să părăsească oraşul cât mai curând posibil şi israelienilor care intenţionează să călătorească în Turcia, să evite să facă acest lucru până la o nouă notificare. Nu există niciun motiv pentru a evita zborurile cu legătura prin Istanbul, cu condiţia să nu se iasă din aeroport. Vezi mai mult AICI.
Critici dure la adresa Turciei. Parlamentul European a avertizat împotriva degradării situaţiei drepturilor omului în Turcia, solicitând eforturi reale de la Ankara fără de care nicio perspectivă de reluare a negocierilor de aderare la UE nu ar fi posibilă, relatează Agerpres, citând AFP.
Cu 448 de voturi (67 de voturi împotrivă, 107 abţineri), deputaţii au adoptat un raport care deplânge declinul libertăţilor fundamentale, al democraţiei şi statului de drept în Turcia şi insistă asupra lipsei de voinţă politică pentru a duce la îndeplinire reformele necesare în acest domeniu.
Parlamentul şi instituţiile europene nu trebuie să tacă în faţa actualei spirale autoritare în care se scufundă ţara, a susţinut în cursul unei dezbateri, luni seară, europarlamentarul socialist spaniol Nacho Sanchez Amor, autorul raportului. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu