Turcia a acuzat duminică faptul că avioane ale sale aflate în misiune în Marea Egee şi în estul Mării Mediterane au fost vizate de sistemul de apărare aeriană S-300 al Greciei şi a spus că este vorba de o 'acţiune ostilă', potrivit AFP.
Sistemul de apărare aeriană grec desfăşurat în Creta 'a blocat' marţi avioane F-16 turce, aflate în misiune de recunoaştere la 3.000 de metri vest de insula Rodos, au declarat surse din Ministerul turc al Apărării.
Acest lucru echivalează cu 'acte ostile' conform regulilor angajamentului NATO, au spus aceleaşi surse. Avioanele cu reacţie turce 'şi-au îndeplinit totuşi misiunile prevăzute şi s-au întors la bază în securitate', au precizat sursele.
În ultimele luni, Turcia s-a plâns de acţiunile Greciei, care în opinia sa sunt provocatoare şi dăunează eforturilor de pace. Cei doi vecini, ambii membri ai NATO, au neînţelegeri vechi privind frontierele lor maritime şi aeriene, ceea ce a determinat forţele aeriene să efectueze patrule şi misiuni de interceptare aproape zilnice, în principal în jurul unor insule greceşti apropiate de coastele Turciei.
Atena acuză Ankara că survolează insulele greceşti. În schimb, Turcia afirmă că Grecia staţionează trupe pe insule din Marea Egee şi că încalcă astfel tratate de pace semnate după cele două războaie mondiale.
Ankara a denunţat sâmbătă comentariile 'inacceptabile' şi 'răuvoitoare' ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a acuzat în ajun în Algeria 'reţele' manipulate de Ankara, Moscova şi Beijing pentru răspândirea unei propagande antifranceze în Africa, relatează AFP.
Aflat în vizită în fosta colonie franceză, Macron a invitat vineri tinerii algerieni şi africani 'să nu se lase păcăliţi' de 'imensa manipulare' a 'reţelelor' teleghidate 'în culise' de puteri străine care le prezintă Franţa drept 'inamică'.
El a numit Turcia, Rusia şi China, atribuindu-le o 'agendă de influenţă neocolonială şi imperialistă', potrivit agenţiei de presă menţionate. Purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Tanju Bilgic, a denunţat comentarii 'extrem de răuvoitoare' într-un comunicat.
'Este inacceptabil ca preşedintele francez Macron, care are dificultăţi în a face faţă trecutului colonial al ţării în Africa, în special în Algeria, se încerce să lase în urmă acest trecut colonial acuzând alte ţări, între care ţara noastră'
'Este inacceptabil ca preşedintele francez Macron, care are dificultăţi în a face faţă trecutului colonial al ţării în Africa, în special în Algeria, se încerce să lase în urmă acest trecut colonial acuzând alte ţări, între care ţara noastră', a adăugat el.
'Sperăm că Franţa va atinge cât mai repede posibil maturitatea necesară pentru a face faţă trecutului său colonial fără să acuze alte ţări', a continuat diplomatul turc. Vizita de trei zile a preşedintelui francez în Algeria urmărea să întoarcă pagina tensiunilor în relaţiile dintre cele două ţări în ultimele luni.
Problema trecutului în jurul colonizării franceze (1830-1962) şi sângerosul război de eliberare provocase o gravă dispută între cele două ţări în toamna trecută, după unele afirmaţii ale lui Macron, asupra cărora acesta a revenit.
Vizita survine între altele într-un moment în care ţările europene se străduiesc să găsească o alternativă livrărilor de hidrocarburi ruseşti, în special prin consolidarea aprovizionării lor din Algeria, mare producător de gaze care doreşte în schimb să i se confirme rolul de putere regională. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News