Datele arată că tot mai multor turci le este respinsă cererea de a primi vize pentru cele 26 de țări din Spațiul Schengen.
Ankara consideră că este, de fapt, un efort deliberat de a-l pune pe președintele Recep Tayyip Erdogan într-o poziție dificilă înaintea alegerilor de anul viitor, acuzație pe care Uniunea Europeană o neagă.
Turcia amenință însă că dacă situația va continua, va răspunde prin măsuri de reciprocitate. Aproximativ 16,5% dintre turcii care au solicitat o viză Schengen anul trecut au fost refuzați, procentul fiind peste cel din 2020, cînd rata respingerilor a fost de 12,5%, potrivit publicației Noi.
Redactorul-șef al acestei platforme arată că, în general, rata de respingere pentru cererile de viză Schengen a crescut la nivel mondial, însă, comparativ cu alte țări, în cazul Turciei avansul este mai mare.
Iar un astfel de refuz este costisitor pentru turci, avînd în vedere că taxa pentru viză, în valoare de aproximativ 100 de euro, adică o treime din salariul minim din acestă țară, nu este rambursabil, indiferent dacă se eliberează viza sau nu.
Ministrul turc de Externe consideră că timpul lung de procesare a cererilor și creșterea ratei de respingere sînt deliberate și spune că a ridicat problema în cadrul întîlnirilor cu omologii săi europeni.
Oficialul a respins scuzele legate de măsurile legate de coronavirus sau de lipsa personalului și acuză, fără a prezenta dovezi, că această creștere a ratei de refuz are scopul de a-i crea dificultăți președintelui Erdogan înaintea alegerilor.
Statele Unite au promis că își vor extinde capacitatea de procesare a vizelor în Turcia, pentru a dezamorsa o dispută care a amenințat să încordeze și mai mult relațiile deja dificile dintre aliații NATO, potrivit Reuters.
Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a acuzat Statele Unite și, de asemenea, unele națiuni europene că au încheiat în mod intenționat procesul de solicitare a vizei, considerând că acesta este un efort de a pune în stare de jenă partidul AK, aflat la guvernare, al președintelui Tayyip Erdogan, înainte de alegerile din Turcia de anul viitor.
Departamentul de Stat al SUA a indicat că Washingtonul nu dorește ca problema să escaladeze.
”Nu dorim ca acest lucru să fie un iritant în relația noastră bilaterală”, a spus un oficial al Departamentului de Stat într-un răspuns prin e-mail la întrebările Reuters.
Odată cu deschiderea unui nou complex al ambasadei SUA la Ankara, Washingtonul va relua întâlnirile de rutină pentru eliberarea de vize pentru non-imigrant acolo, a adăugat oficialul.
Relațiile bilaterale au fost tensionate în ultimii ani în legătură cu o serie de probleme, inclusiv decizia Turciei de a cumpăra sisteme rusești de apărare antirachetă.
Odată cu războiul din Ucraina, Washingtonul a devenit mai preocupat de legăturile Ankarei cu Moscova și a avertizat că firmele turcești vor fi implicate în sancțiuni occidentale împotriva Rusiei.
Citește și:
Aflat în vizită în fosta colonie franceză, Macron a invitat vineri tinerii algerieni şi africani 'să nu se lase păcăliţi' de 'imensa manipulare' a 'reţelelor' teleghidate 'în culise' de puteri străine care le prezintă Franţa drept 'inamică'.
El a numit Turcia, Rusia şi China, atribuindu-le o 'agendă de influenţă neocolonială şi imperialistă', potrivit agenţiei de presă menţionate. Purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Tanju Bilgic, a denunţat comentarii 'extrem de răuvoitoare' într-un comunicat.
'Este inacceptabil ca preşedintele francez Macron, care are dificultăţi în a face faţă trecutului colonial al ţării în Africa, în special în Algeria, se încerce să lase în urmă acest trecut colonial acuzând alte ţări, între care ţara noastră'
'Este inacceptabil ca preşedintele francez Macron, care are dificultăţi în a face faţă trecutului colonial al ţării în Africa, în special în Algeria, se încerce să lase în urmă acest trecut colonial acuzând alte ţări, între care ţara noastră', a adăugat el.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News