Autorităţile turce au început să umple un bazin hidrografic după construcţia unui baraj pe râul Tigru, iar lacul artificial va înghiţi comori arheologice şi ar putea afecta Irakul, aflat în aval, au afirmat vineri activiştii de mediu citaţi de AFP.
"Au închis vanele, apa creşte", a declarat pentru AFP Ridvan Ayhan, purtător de cuvânt al unui grup de activişti care s-au opus construcţiei barajului hidroelectric Ilisu, situat în sud-estul Turciei.
Potrivit acestuia, imaginile satelitare realizate în perioada 19 - 29 iulie arată că apa se acumulează în amonte de baraj.
Ilisu este o parte centrală a Proiectului Anatoliei de Sud-Est (GAP), un plan de amenajare a teritoriului, conceput pentru a stimula economia acestei regiuni mult timp neglijată, bazându-se pe energie şi irigaţii.
Însă, locuitorii şi apărătorii mediului sunt îngrijoraţi de impactul acestuia asupra ecosistemului şi patrimoniului cultural din regiune.
Lacul artificial ar urma să înghită mai ales oraşul Hasankeyf, vechi de aproximativ 12.000 de ani.
Guvernul respinge toate criticile susţinând că majoritatea monumentelor din Hasankeyf au fost puse la adăpost şi că un nou oraş a fost construit în apropiere pentru relocarea celor aproximativ 3.000 de locuitori ai aşezării istorice.
Rugăm autorităţile să golească barajul. Nu s-a făcut niciun anunţ, nu li s-a spus nimic locuitorilor, este foarte îngrijorător, a declarat Ayhan, potrivit căruia în câteva luni apa va inunda Hasankeyf.
Un alt grup de activişti care s-au opus Ilisu, Hasankeyf Coordination, a anunţat joi că nivelul apei este în creştere de două săptămâni.
Contactată de AFP, societatea pentru gestionarea apelor (DSI), organismul guvernamental responsabil de barajele din Turcia, nu a răspuns.
Construcţia barajului Ilisu are totodată o dimensiune geopolitică, făcând obiectul unor delicate negocieri între Turcia şi Irak, ţară situată în aval. Autorităţile de la Bagdad se tem că intrarea în funcţiune a barajului va reduce debitul Tigrului, în contextul în care Irakul se confruntă deja cu o recurentă penurie de apă.
În vara anului trecut, un amplu hammam din secolul al XVI-lea a fost relocat pentru a-l salva de la submersiunea cauzată de construirea unui baraj în sud-estul Turciei. Operaţiunea de mutare a acestei vechi băi turceşti, cântărind 1.200 de tone, a durat două ore şi 15 minute, a confirmat pentru agenţia DPA Direcţia pentru Patrimoniu Cultural şi Muzee. Hammam-ul a fost transportat cu ajutorul unui camion cu platformă cu 256 de roţi într-un parc cultural situat la 3 kilometri depărtare, a indicat agenţia de presă Anadolu.
Barajul Ilisu are o lungime de 1.820 de metri şi o înălţime de 135 de metri, iar rezervorul creat va acoperi 300 de kilometri pătraţi.
Construcţia barajului a demarat în august 2006.
Proiectul s-a confruntat cu o puternică opoziţie locală şi internaţională şi a fost finanţat iniţial cu împrumuturi din Germania, Austria şi Elveţia. Cele trei ţări şi-au retras însă sprijinul în iulie 2009, invocând îngrijorări legate de mediu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci