Refuzul Turciei de a accepta cererile Finlandei și Suediei de a adera la NATO a declanșat o disputa în cadrul alianței.
Joi, Turcia a blocat demararea discuțiilor cu privire la aderarea Finlandei și a Suediei. Orice cerere de aderare la NATO trebuie să fie aprobată în unanimitate de cei 30 de membri ai NATO, iar Turcia se opune deschis extinderii, acuzând cele două țări că nu au adoptat o poziție clară împotriva terorismului.
Nu este prima dată când se vorbește despre scoaterea Turciei din alianță. Ideea a fost sugerată pentru prima dată în 2016, când președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a reprimat opoziția după o lovitură de stat eșuată.
Subiectul a fost adus din nou în discuție în 2019, când Turcia a invadat nord-estul Siriei. Aliații NATO au reacționat cu groază și îngrijorare la criza umanitară care se desfășoară în țară, Suedia și Finlanda impunând sancțiuni Ankarei care de altfel sunt încă în vigoare.
La acea vreme, senatorul american Lindsey Graham a sugerat că apartenența Turciei la NATO ar fi trebuit suspendată, dacă trupele turce ar ataca forțele kurde care au ajutat SUA să distrugă Califatul ISIS .
Tratatul Atlanticului de Nord care reglementează NATO nu are opțiunea de a suspenda sau chiar de a expulza membri. Dar există posibilitatea de a interveni cu un efect asemănător eliminării atunci când un stat membru încalcă cu insistență principiile cuprinse în pact, prin eșecul în a proteja libertatea poporului său, democrația țării și statul de drept. În acest caz, membrii NATO pot decide în unanimitate să nu mai asiste acel aliat.
Istoricul american și profesor de științe politice la Universitatea din Michigan, Ronald Grigor Suny, consideră că este foarte puțin probabil ca țările NATO să elimine Turcia din alianță:
„Turcia a jucat o mână uimitoare de-a lungul Războiului Rece și în prezent datorită locației sale geografice”, a declarat Suny pentru Newsweek. „Așadar, plasarea sa la Istanbul de-a lungul strâmtorilor din Anatolia, la sud de Rusia și la nord de Orientul Mijlociu, l-a făcut un partener strategic mult mai important decât multe state cu o populație mai mare sau o importanță mai mare în alte moduri”, a concluzionat Ronald Grigor Suny.
Suny crede că Erdogan este foarte conștient de valoarea pe care Turcia o aduce alianței și joacă această carte pentru a obține ceva din calitatea de membru al Finlandei și Suediei.
Citește și...
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News