Turcia a avertizat SUA, prin vocea ministrului său de Justiție, să nu sacrifice relațiile bilaterale din cauza "teroristului" Fethullah Gulen, care s-ar afla, potrivit Ankarei, la originea loviturii de stat eșuate în 15 iulie, potrivit AFP.
"Dacă Gulen nu este extrădat, Statele Unite vor sacrifica relațiile (bilaterale) din cauza acestui terorist", a declarat Bekir Bozdag agenției de presă Anadolu, subliniind că sentimentul antiamerican în rândurile populației turce a atins un punct culminant din cauza acestui diferend între cei doi aliați din cadrul NATO. "Revine părții americane atribuția de a împiedica acest sentiment să se transforme în ură", a spus ministrul.
Puciul ratat, despre care Ankara afirmă că ar fi fost pus la cale de predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA din 1999, a tensionat brusc raporturile turco-americane.
Un ministru turc nu a ezitat chiar să afirme că "Statele Unite se află în spatele tentativei de lovitură de stat", în timp ce un fost șef de stat major a sugerat implicarea CIA în puciul ratat.
[citeste si]
Președintele Recep Tayyip Erdogan — care a acuzat Washingtonul că îl "hrănește" și îl "protejează" pe inamicul său numărul unu, cândva un fost aliat — a dat de înțeles SUA că un refuz de a-l extrăda pe fostul imam ar avea consecințe asupra relațiilor bilaterale. Ankara a trimis în SUA mai multe dosare pentru a obține extrădarea acestuia.
Ministrul turc al justiției a indicat totodată că "autoritățile americane studiază cu seriozitate cererea noastră de extrădare". Dar Bekir Bozdag a adăugat că, "de acum înainte, Gulen și-a pierdut caracterul de marionetă, el nu mai este utilizabil de către SUA, nici de vreo altă țară". "Dacă Gulen nu este extrădat, aceasta va avea un impact defavorabil asupra raporturilor" între cele două țări, a insistat oficialul turc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci