Conform datelor Eurostat, în Turcia nivelul salariului minim pe economie pe acest an are o valoare de 479 de euro. Bogdan Hossu a explicat pentru DCNews cum s-a ajuns la o astfel de situație, în care munca în Turcia este plătită mult mai bine decât în România, țară membră a Uniunii Europene de zece ani.
România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește salariul minim pe economie, cu un câștig minim brut garantat de 322 de euro, după ultima majorare care a avut loc în luna februarie. Turcia însă, țară care nu este membră UE, atinge un nivel de salarizare care în România pare deocamdată un vis.
"Au ajuns la acest rezultat în urma unei politici în care investițiile au fost prioritare, prin locuri de muncă și nelăsând să se speculeze ideea unor locuri de muncă de calificare scăzută și cu o politică al cărui singur instrument era nivelul salariului foarte scăzut. De aceea Turcia, din acest punct de vedere putea să fie de mult timp integrată în Uniunea Europeană. Problema ei este mai ales cu democrația și cu egalitatea dintre femei și bărbați," a explicat pentru DCNews Bogdan Hossu, liderul confederației sindicale Cartel Alfa.
El spune că Turcia este superioară multor țări din partea estică a Europei.
"Din punct de vedere al infrastructurii, al dezvoltării, al nivelului de salarizare sunt net superiori unei mari părți din țările est-europene. În Turcia se investește foarte mult și investește statul cu prioritate și practic se creează foarte multe locuri de muncă pe deoparte și plata legată de acest lucru este net superioară. Este aproape cu 50 % peste nivelul românesc. Este mai ridicată chiar cu 10 % decât în Ungaria sau Polonia, cu care nici nu îndrăznim să ne comparăm. Categoric, orice model este mai bun de urmat de România. Guvernele altor țări s-au axat cu prioritate pe o politică economică, de stabilitate și predictibilitate ceea ce la noi nu se face," a completat Hossu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News