Turcia își va mări cu 150% bugetul pentru apărare, anul următor. Planurile lui Erdogan, explicate de Reuters

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Turcia va aloca peste 40 de miliarde de dolari pentru bugetul său de apărare în 2024. Aceasta reprezintă o creștere de 150% față de bugetul din acest an, scrie Reuters.

În 2023, Turcia a alocat aproximativ 16 miliarde de dolari pentru apărare și securitate. Marți, parlamentul turc a votat pentru prelungirea mandatului care permite forțelor sale de securitate să desfășoare operațiuni transfrontaliere în Siria și Irak pentru încă doi ani.

În cadrul prezentării de marți, vicepreședintele Cevdet Yilmaz a declarat că guvernul își propune să dubleze aproape exporturile din industria de apărare, crescându-le la 11 miliarde de dolari, față de nivelul actual de 6 miliarde de dolari.

Yilmaz a adăugat că industria de apărare turcă își propune să-și mărească gradul de autosuficiență la 85%, comparativ cu 80% înregistrat în 2023.

Turcia acordă o importanță semnificativă autosuficienței în domeniul apărării și a investit miliarde de dolari în această industrie, în ultimii ani.

Ankara se confruntă cu provocări în ceea ce privește achizițiile de echipamente militare, după ce administrația SUA a exclus Turcia din programul comun pentru avioanele de vânătoare F-35, din cauza achiziției unui sistem de rachete S-400 rusesc, în 2017.

SUA au blocat și o înțelegere în valoare de 20 de miliarde de dolari pentru achiziționarea de avioane de luptă Lockheed Martin F-16, din cauza obiecțiilor Turciei referitoare la aderarea Suediei la NATO, dar și din cauza îngrijorărilor legate de drepturile omului ale președintelui Tayyip Erdogan și incursiunilor în spațiul aerian al Greciei, vecina Turciei.

În plus, unele țări membre NATO, cum ar fi Canada, Germania și Franța, au impus embargouri neoficiale asupra Turciei, în special din cauza operațiunilor militare unilaterale desfășurate de aceasta în Siria, în ultimii ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel