Turcia a condamnat miercuri referendumurile de anexare 'ilegitime' ale Rusiei în patru regiuni aflate sub controlul său în Ucraina, scrie AFP.
'Asemenea fapte împlinite ilegitime nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională', a afirmat Ministerul turc de Externe într-un comunicat. Turcia nu a recunoscut niciodată anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea, care a avut loc în primele luni ale unui conflict mocnit care a izbucnit în 2014 şi a culminat cu intervenţia Rusiei în Ucraina la 24 februarie.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care întreţine relaţii cu Kievul şi Moscova, a încercat să deschidă discuţii şi să ajungă la un armistiţiu, până în prezent fără succes. Însă decizia Rusiei de a organiza în curând referendumuri privind anexarea teritoriilor cucerite şi de a mobiliza parţial rezerviştii marchează o agravare a conflictului. Marţi, preşedintele Erdogan le-a declarat liderilor mondiali reuniţi la Naţiunile Unite la New York că Moscova şi Kievul au nevoie de ajutor pentru a găsi o 'rezolvare demnă' a crizei, notează Agerpres.
H. D. Hartmann, analist de politică externă, a explicat care este interesul regional al Turciei, având în vedere ridicarea conflictului din Ucraina la un alt nivel.
Analistul de politică externă H. D. Hartmann a explicat cum influențează actualul conflict din Ucraina noile tendințe geopolitice globale și cum redesenarea granițelor ar putea fi pusă în discuție:
„Problema fundamentală pentru Europa nu este numai acest război, care astăzi a intrat într-o nouă fază, prin declarațiile lui Vladimir Putin și Șoigu, cel care a spus că doar 5.900 de soldați ruși au murit în timpul acestui război, în ultimele 6 luni, iar ucraineni 600.000. Mi se pare o diferență nu numai insultătoare la adresa inteligenței noastre, ci și o insultă la adresa morților din Ucraina. Este clar că am intrat într-o nouă fază, iar problema pentru Europa este enormă. Aveam de-a face cu un război care se va intensifica, de largă teritorialitate, prin includerea a aproape 20% din teritoriul Ucrainei și prin intensificare energiei cinetice în acest război.
Problema, însă, rămâne cu noul secol asiatic și cu SCO (Organizația pentru Cooperare de la Shanghai) care, când s-au întâlnit în Uzbekistan, semnele au fost foarte clare că atât China, cât și India, nu doresc să recunoască neapărat războiul de agresiune, dar nu au niciun interes să lupte alături de Occident împotriva efectelor acestui război. Dacă o singură țară din SCO va recunoaște integrarea teritorială de facto a republicilor secesioniste, în acel moment avem o cu totul altă discuție geostrategică, iar principiile fundamentale, construite după 1991, în special după dezmembrarea Iugoslaviei, folosindu-se exemplul excepționalismului kosovar, vor fi toate puse în discuție și anulate. În acel moment vom avea un stat care, prin șantajul războiului, a schimbat granițele instituite după 1990“, a spus H. D. Hartmann. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News