Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Turcia, o forță economică mondială, cu o monedă extrem de slabă: Care e explicația? Economistul Adrian Negrescu, avertisment despre prețul aurului

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Economistul Adrian Negrescu a făcut o analiză a Turciei, în exclusivitate pentru DC News, explicând cum reușește cu o țară cu o monedă devalorizată să fie o putere economică.

Turcia este o forță politică, militară, economică. Totuși, economic, are o monedă atât de slabă. Cum reușește o țară cu o monedă atât de slabă să fie o forță economică?

Economistul Adrian Negrescu a făcut o analiză în acest sens, în exclusivitate pentru DC News, unde a răspuns și altor întrebări referitoare la acest subiect. 

Cum reușește o țară cu o monedă atât de slabă să fie o forță economică?

"Răspunsul simplu este că are un consum intern foarte dezvoltat. Turcia a reușit să-și dezvolte o economie bazată pe un consum intern puternic, în care majoritatea companiilor care produc acolo livrează foarte bine pe piața internă. Reușesc să facă afaceri predictibile. Mai mult decât atât, Turcia și-a dezvoltat o forță de export unică, din punctul meu de vedere, în Asia Centrală și de Est, în această zonă, reușind practic să exporte tot felul de produse, de la autoturisme la produse alimentare, la tot felul de elemente care țin de zona de energie. Ei exportă și gaze către multe destinații, printre care și Uniunea Europeană. Să ne gândim că din Turcia ne vin atât fructe și legume, cât și autoturisme. Nu mai vorbesc despre zona de energie. Am ajuns să importăm și energie de la turci. Turcii sunt primii care exploatează acea porțiune de gaze extrem de importantă din Marea Neagră, pe care noi abia din 2027 s-ar putea să o accesăm", a spus Adrian Negrescu.

Se spune că bogații lumii investesc în aur înainte de o mare criză. Și vedem că prețul aurul s-a majorat semnificativ în ultimul an. N-ar fi trebuit să crească și lira turcească? Sau e o strategie pe care noi nu o vedem?

"Devalorizarea lirei turcești are legătură cu dezastrul prin care a trecut această țară; vorbim de cutremurul acela uriaș care a dus la un cutremur economic și care a generat, din punctul meu de vedere, multe probleme financiare în această țară. Devalorizarea lirei turcești a ajutat într-un fel economia turcă. Unu la mână, să facă față reconstrucției zonelor afectate de cutremur și, pe de altă parte, a avantajat foarte mult exportatorii. Turcia a reușit să facă mai mulți bani din exporturi, devalorându-și moneda, și să-și dilueze, practic, datoriile prin această metodă a devalorizării monedei naționale. În momentul de față, Turcia reprezintă o zonă de investiții importantă pentru mulți dintre marii investitori internaționali, mai ales cei care vin din Asia și care au înțeles că Turcia poate să fie o placă turnantă pentru livrarea de bunuri și servicii către Uniunea Europeană. Mai cu seamă, aici vorbim și de un acord economic special între Turcia și UE, motiv pentru care nu neapărat devalorizarea lirei turcești este importantă, cât oportunitățile de business pe care le oferă această țară", a explicat Adrian Negrescu.

Care e adevărată "monedă" a Turciei, simbolic vorbind, noua liră turcească sau aurul?

"La turci contează foarte mult dolarul. Dolarul e în prim plan. Este cel care guvernează, din punctul meu de vedere, majoritatea tranzacțiilor și reprezintă etalon pentru tranzacțiile din Turcia și din Orientul Mijlociu, motiv pentru care lira turcească este doar o modalitate de a raporta situația financiară. Nu reprezintă o monedă care să genereze un interes major pentru investitori. Aurul reprezintă, într-adevăr, un plasament foarte bun în vremuri de criză, dar nu neapărat pe termen mediu și lung. Această criză este una obișnuită; am mai trecut prin astfel de situații, suntem după o pandemie, iar acum plătim oalele sparte din pandemie, iar undeva peste 2-3 ani, probabil, vom vorbi despre scăderea valorii aurului. De aceea, trebuie să gândim mereu în perspectivă când vorbim de investițiile în metale prețioase. Sunt foarte bune în vremuri de scădere economică, de incertitudine, dar nu pe termen lung. Din punctul meu de vedere, sunt alte active mult mai valoroase, care pot aduce randamente mai bune", a susținut economistul Adrian Negrescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel