Turcia şi Arabia Saudită sunt hotărâte să înceapă "o nouă eră de cooperare", anunţă cele două ţări într-un comunicat emis miercuri seara, la încheierea primei vizite a prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman la Ankara, după uciderea în 2018 la Istanbul a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.
Cele două ţări au subliniat cooperarea din relaţiile bilaterale, inclusiv legăturile "politice, economice, militare şi în domeniul securităţii", în timpul discuţiilor dintre prinţul moştenitor saudit şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit unui comunicat comun dat publicităţii de Preşedinţia turcă, potrivit Agerpres.
Cele două ţări vor conlucra de asemenea la majorarea investiţiilor în numeroase sectoare, de la energetică la turism şi apărare, şi la îmbunătăţirea comerţului reciproc, adaugă comunicatul.
Afacerea Khashoggi a îngheţat mai bine de trei ani relaţiile dintre Ankara şi Riad, deja tensionate din 2017 şi blocada decretată de Arabia Saudită la adresa Qatarului, aliat al Turciei.
Jamal Khashoggi, un editorialist critic de la Washington Post, a fost ucis şi dezmembrat la 2 octombrie 2018 în clădirea consulatului saudit din Istanbul, unde s-a dus să obţină documentele necesare căsătoriei cu logodnica sa turcoaică.
Serviciile de informaţii americane l-au identificat pe prinţul moştenitor de 36 de ani drept comanditar al asasinării lui Khashoggi, afirmaţie respinsă de casa regală saudită.
La acea vreme, preşedintele turc a acuzat "cele mai înalte niveluri ale guvernului saudit" că au ordonat asasinatul.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a vizitat Arabia Saudită la sfârşitul lunii aprilie, unde l-a întâlnit pe prinţul moştenitor înainte de a se deplasa la Mecca.
Citește și...
Săptămâna trecută, Turcia a declarat că documentele pe care le-a primit de la Suedia şi NATO ca răspuns la cererile scrise anterioare pe care le-a prezentat celor doi candidaţi sunt departe de a-i îndeplini aşteptările, iar orice negociere trebuie să abordeze mai întâi preocupările Ankarei.
Adresându-se reporterilor la Bruxelles alături de adjunctul ministrului de externe Sedat Onal, purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Ibrahim Kalin a spus că Ankara se aşteaptă ca Suedia să ia măsuri imediate cu privire la acţiunile Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în ţara sa. Orice progres în ceea ce priveşte candidaturile celor două ţări nordice 'depinde acum de direcţia şi viteza cu care aceste ţări vor lua măsuri'.
Discuţiile de la Bruxelles cu oficiali suedezi, finlandezi şi NATO au avut loc într-o 'atmosferă deschisă şi sinceră'. 'Pe măsură ce vedem aceşti paşi, vom avea cu toţii ocazia să evaluăm direcţia acestui proces', a spus el.
Sedat Onal a declarat că Turcia se aşteaptă la o schimbare de abordare din partea Suediei şi a Finlandei. Ankara are nevoie de 'promisiuni cu efecte obligatorii', care să răspundă preocupărilor sale.'Nu ne vedem limitaţi de niciun calendar. Viteza şi amploarea acestui proces depind de modul şi viteza acestor naţiuni de a ne îndeplini aşteptările', a spus el.
Petri Hakkarainen, consilier pentru politică externe şi securitate al preşedintelui Finlandei şi şeful delegaţiei finlandeze la discuţiile de la Bruxelles, a declarat că părţile au făcut 'progrese clare' pe anumite aspecte. Va fi însă nevoie de timp pentru a ajunge la o înţelegere cu ceilalţi, a adăugat el.
Liderii NATO se vor reuni în cadrul unui summit la Madrid, în perioada 29-30 iunie. Aderarea unei ţări la NATO necesită aprobarea tuturor celor 30 de membri. Turcia este un aliat NATO de peste 70 de ani şi are a doua cea mai mare armată a alianţei, notează Agerpres.
Citește mai mult aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News