Turcia şi România au comemorat vineri drama de la bordul Struma, un vapor torpilat pe Marea Neagră în 1942, în cursul celui de al Doilea Război Mondial, când 768 de evrei au murit în explozia şi naufragiul navei, relatează Euronews.
Pasagerii s-au îmbarcat în România cu direcţia Palestina, dar nava a fost imobilizată în largul Istanbulului şi scufundată de un submarin sovietic.
Ishak Alaton, un supravieţuitor al atacului, unul dintre reprezentanţii comunităţii evreieşti actuale din Turcia, era adolescent la momentul dramei. El şi-a exprimat regretul că nu a fost organizată niciodată o ceremonie care să aducă un omagiu victimelor. "Memoria victimelor continuă să ne obsedeze", a declarat el pentru Euronews.
În opinia sa, a venit timpul să se îndrăznească "să se organizeze o (ceremonie de) comemorare adevărată", "ca lucrurile să fie privite în faţă", în vederea unei "reconcilieri cu trecutul".
Această dramă continuă să fie înconjurată de numeroase zone de umbră. De ce Turcia a refuzat pasagerilor o debarcare la Istanbul, de ce fosta Uniune Sovietică a torpilat vaporul, se întreabă Euronews. Submarinul sovietic a eşuat, de asemenea. Epava acestuia a fost descoperită în 2008.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News