Turcia și Rusia convin asupra necesității de a ridica obstacolele la exportul de îngrășăminte

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Rusia și Turcia au convenit vineri, în timpul discuțiilor de la Ankara, că trebuie înlăturate obstacolele pentru a asigura exporturi rusești de îngrășăminte și cereale mai libere și pentru a permite un acord intermediat de ONU care să asigure prelungirea transporturilor de cereale ucrainene din Marea Neagră, începând de luna viitoare.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că el și omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, au discutat despre ”un eșec” în punerea în aplicare a termenilor acordului de cereale la Marea Neagră.

El a mai spus că Rusia ar putea lucra în afara ei dacă țările occidentale mențin ceea ce el a spus că sunt obstacole în calea exporturilor agricole, despre care a spus că devin din ce în ce mai dure.

Acordul, convenit în iulie anul trecut, asigură trecerea în siguranță a cerealelor și a altor mărfuri din porturile ucrainene, în ciuda blocadei navale rusești. Luna trecută, Rusia a declarat că o va prelungi cu încă 60 de zile , chiar dacă ONU, Ucraina și Turcia au făcut eforturi pentru o reînnoire de 120 de zile.

Alături de Lavrov, Cavusoglu a declarat într-o conferință de presă că Turcia s-a angajat să prelungească acordul dincolo de jumătatea lunii mai.

”Acordăm importanță continuării acordului… nu numai pentru exporturile de cereale și îngrășăminte ale Rusiei și Ucrainei, ci și pentru stoparea crizei alimentare mondiale”, a spus Cavusoglu, potrivit MEMO.

"De asemenea, suntem de acord ca obstacolele din calea exportului de cereale și îngrășăminte rusești ar trebui eliminate. Problemele trebuie abordate pentru ca acordul cu cereale să fie extins în continuare", a spus el.

Lavrov a spus că cei doi diplomați de top au discutat despre acordul cu cereale, un potențial centru de gaze în Turcia, conflictul din Siria și Ucraina.

În timp ce exporturile rusești de alimente și îngrășăminte nu sunt supuse sancțiunilor occidentale, Moscova spune că restricțiile privind plățile, industria logistică și asigurările reprezintă o barieră.

Lavrov a spus că exporturile rusești de cereale și îngrășăminte au fost afectate de lipsa accesului la asigurări și la sistemul de mesagerie financiară SWIFT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel