Turcia a cerut marţi Greciei să îşi retragă forţele armate de pe insulele din Marea Egee, avertizând că ţara sa va contesta statutul insulelor dacă nu le demilitarizează.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său din Macedonia de Nord, că Grecia a construit o prezenţă militară pe insulele din Marea Egee, încălcând Tratatul de la Lausanne din 1923 şi Tratatul de la Paris din 1947.
"Acordurile există, dar Grecia le încalcă. Le înarmează. Dacă Grecia nu opreşte această încălcare, suveranitatea insulelor va fi adusă în discuţie", a spus el. "Este atât de clar. Veţi respecta acordurile".
Grecia susţine că Turcia a interpretat în mod deliberat greşit tratatele privind forţele armate de pe insulele sale estice şi spune că are motive legale pentru a se apăra în urma acţiunilor ostile ale Ankarei, inclusiv o ameninţare de război de lungă durată dacă îşi extinde apele teritoriale, potrivit AP.
Comentariile ministrului turc vin pe fondul unei noi escaladări a tensiunilor dintre aliaţii NATO, care au un istoric de dispute pe o serie de probleme, inclusiv explorarea minerală în estul Mediteranei şi revendicări rivale în Marea Egee.
Luna trecută, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu va mai discuta cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, exprimându-şi nemulţumirea faţă de comentariile făcute de liderul grec în timpul unei călătorii recente în SUA, inclusiv sugestii potrivit cărora Congresul ar trebui să blocheze achiziţia de avioane de luptă F-16 de către Turcia.
La Atena, Mitsotakis a declarat că este nevoie de reţinere pe ambele maluri ale Mării Egee din cauza războiului din Ucraina.
"Cred că suntem încă foarte departe de acel punct, departe de tensiunea pe care am avut-o în vara anului 2020", a declarat Mitsotakis, referindu-se la momentul în care tensiunile dintre Grecia şi Turcia au izbucnit din cauza drepturilor de explorare a gazelor în estul Mediteranei.
"Astăzi, toată lumea trebuie să dea dovadă de reţinere. Mai ales într-un moment în care ne confruntăm cu o provocare foarte mare la NATO, cu invazia rusă în Ucraina. Trebuie să fim uniţi", a spus el.
Cavusoglu a declarat că Ankara a trimis două scrisori la Naţiunile Unite pe tema insulelor militarizate şi a cerut Greciei să răspundă la aceste scrisori. "Ei devin agresivi pentru că nu pot răspunde la scrisori", a susţinut ministrul, potrivit Mediafax.
Turcia va cumpăra cereale din Ucraina, priminând o anumită reducere.
Autorităţile turceşti intenţionează să cumpere cereale de la Ucraina cu o reducere de peste 25%, a comunicat ministrul agriculturii şi industriei forestiere, Vahit Cirişci, scrie rador.ro.
Ministrul turc a arătat că Ankara face eforturi diplomatice active pentru deblocarea exportului de cereale din porturile ucrainene. "Ucrainenii se confruntă cu o dilemă în problemele securităţii şi exportului de produse şi vor ca, în acest proces, Turcia să aibă rolul de mediator. Şi Rusia, şi Turcia au încredere în noi", a arătat ministrul turc, citat de publicaţia Yeni Şafak. În această săptămmână, a arătat ministrul turc.
În Turcia vor avea loc două întâlniri importante, consacrate livrărilor de cereale ucrainene pe pieţele mondiale. Una dintre acestea va avea loc la Istanbul, cu participarea reprezentanţilor Rusiei, Ucrainei, Turciei şi ONU şi va fi consacrată creării unui centru de supraveghere a transportului cerealelor ucrainene pe mare. Problemele creării "coridorului pentru cereale" vor fi discutate miercuri, la Ankara, de ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a mai arătat Vahit Cirişci.
"Este posibil să mutăm cerealele din Ucraina pe Dunăre, prin România"
Vladimir Putin susţine din nou că Rusia nu blochează Ucraina în niciun fel să-şi exporte cerealele, potrivit sursei citate anterior. Preşedintele rus a repetat minciuna într-un interviu pentru postul public. Liderul de la Kremlin a susţinut că sunt mai multe variante pentru Ucraina, inclusiv folosirea porturilor Mariupol şi Berdiansk, dar acestea sunt controlate de ruşi. Putin a menţionat şi ţara noastră ca parte a soluţiei.
"În ceea ce priveşte exportul de cereale ucrainene, noi nu blocăm asta. Sunt mai multe moduri de a exporta cereale. Este posibil să mutăm cerealele din Ucraina pe Dunăre, prin România. Aşa că problema exportului de cereale din Ucraina nu există", a spus Putin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu