O delegaţie a Ministerului Apărării al Turciei s-a deplasat miercuri la Moscova pentru noi discuţii menite să permită exportarea prin Marea Neagră a cerealelor blocate în Ucraina din cauza ofensivei militare ruse.
"Părţile au discutat probleme legate de securitatea navelor comerciale şi exportul cerealelor din porturile ucrainene, precum şi despre abordări care să asigure siguranţa navigaţiei în Marea Neagră", a anunţat Ministerul Apărării rus într-un comunicat potrivit Agerpres.
Milioane de tone de grâu sunt blocate în porturile ucrainene din cauza atacului lansat de Rusia împotriva Ucrainei, la sfârşitul lui februarie, ceea ce ar putea genera o criză alimentară mondială.
Ankara, care încearcă să menţină bune relaţii cu Moscova şi Kiev, a propus să ajute la organizarea transportului de cereale, în baza unui plan al ONU ce implică Rusia şi Ucraina.
Moscova afirmă că nu împiedică ieşirea de nave comerciale şi acuză Ucraina că a paralizat transportul maritim prin minarea apelor de lângă porturile sale.
La rândul său, Kievul se teme de un atac maritim al Rusiei asupra coastei ucrainene de la Marea Neagră, în condiţiile în care armata rusă ocupă deja o mare parte din sudul Ucrainei, inclusiv toată coasta Mării Azov.
De asemenea, Ucraina acuză Rusia că şi-a însuşit recoltele din teritoriile ocupate.
Citește și...
Un înalt oficial ucrainean a spus că fermierii de grâu din teritoriul ocupat de ruși sunt plătiți cu mai puțin de jumătate din ceea ce erau plătiți înainte de război – și în ruble rusești – stârnind temeri că unele culturi nu vor fi plantate pentru recolta de anul viitor, deoarece este nesustenabil din punct de vedere economic.
Afirmația guvernatorului de la Luhansk, Serhiy Haidai, a venit pe fondul îngrijorării crescânde cu privire la penuria globală de grâu din cauza războiului rusesc stârnit împotriva Ucrainei, șeful UE pentru politică externă Josep Borrell numind blocajul Rusiei asupra transporturilor de cereale ucrainene „o adevărată crimă de război”.
Potrivit lui Haidai, autoritățile de ocupație ruse oferă fermierilor 8.000 de ruble rusești pe tona de cereale pentru viitorul sezon de semănat, de două ori mai puțin decât oferea Ucraina.
„De fapt, producătorii vor fi plătiți doar cu 30% din costul cerealelor. Specialiştii înţeleg că din cauza acestor fonduri este imposibil să se realizeze o campanie de semănat pentru recolta 2023.”, a spus Haidai, potrivit Guardian.
Înainte de război, Ucraina a fost al cincilea cel mai mare exportator de grâu la nivel global, iar absența grâului ucrainean de pe piață a împins prețurile în întreaga lume.
Cea mai recentă problemă care amenință aprovizionarea globală cu cereale vine în momentul în care Berlinul intenționează să găzduiască vineri o conferință privind securitatea alimentară cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, printre cei prezenți.
Întâlnirea de vineri sub titlul „Unirea pentru securitatea alimentară globală” va aborda penuria cauzată de război, a declarat purtătorul de cuvânt la o conferință de presă la Berlin.
„Guvernul este deosebit de angajat ca în președinția sa a G7 să găsească răspunsuri comune la criza foametei globale în curs de profilare, declanșată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului german.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock a scris pe Twitter că conferința va avea ca scop „stabilizarea aprovizionării cu alimente în întreaga lume”.
Occidentul a cerut Moscovei să nu mai blocheze porturile Ucrainei la Marea Neagră, pentru a permite ca rezervele vaste de cereale să fie duse pe piețele mondiale, în condițiile în care temeri de foamete în regiunile vulnerabile cresc.
Blocarea de către Rusia a milioane de tone de cereale ucrainene este o „adevărată crimă de război”, afirmă şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, potrivit BBC.
„Este de neconceput, nu ne putem imagina că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina în timp ce în restul lumii oamenii suferă de foame”, a declarat Borrell. El face apel către Rusia să deblocheze porturile ucrainene.. Miniştrii de externe ai UE se reunesc pentru a discuta despre criză. Ţările occidentale au cerut Rusiei să înceteze blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră şi să permită ca stocuri mari de cereale să ajungă pe pieţele mondiale...citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci