În acest weeekend, un apel la boicotarea cafenelelor și restaurantelor din Turcia a atras atenția și susținerea unui număr semnificativ de turci, aceasta fiind prima acțiune de acest gen în mai mulți ani, în contextul unei inflații galopante, conform raportărilor AFP.
Inițiat de Iris Cibre, expertă în finanțe, apelul la boicot, care a avut loc doar în acest weekend, a generat un val de solidaritate, cu sute de mii de distribuiri pe platformele de socializare.
În Istanbul și Ankara, unele cafenele și restaurante au resimțit o scădere în numărul de clienți în acest weekend, în timp ce altele au continuat să fie frecventate, în principal, de către turiști.
Ceren, o studentă din Ankara, a explicat de ce a susținut boicotul: "Am ales să mergem în parc cu prietenii în loc să mergem la o cafenea ca de obicei. Este mai avantajos pentru noi. De fiecare dată când ieșeam, ne simțeam epuizați financiar."
Motivul care a declanșat această acțiune a fost suma exorbitantă de 880 de lire (echivalentul a 25 de euro) pe care Iris Cibre a plătit-o la mijlocul lunii aprilie pentru o masă și o cafea într-un bistro din cartierul său din Istanbul, față de 345 de lire (aproximativ 10 euro) cu zece luni în urmă pentru aceeași comandă. Această creștere de 155% în moneda locală și de 80% în dolari a fost considerată intolerabilă de mulți.
Iris Cibre a decis să lanseze apelul la boicot pe rețelele sociale pentru zilele de 20 și 21 aprilie pentru a protesta împotriva prețurilor exorbitante. Apelul ei a fost susținut de sute de mii de internauți, care au raportat și ei cazuri de prețuri extreme, cum ar fi o supă la 200 de lire (aproximativ șase euro) sau un kebab la 300 de lire (8,6 euro), acuzând și comportamentul "oportunist" al unor comercianți.
Creșterea prețurilor denunțată de Iris Cibre este mult peste inflația oficială raportată în martie, care a fost de 68,5% în ritm anual, și chiar peste cifrele avansate de economiștii independenți, care au estimat o rată anuală a inflației de 124,6% în aceeași lună.
Cu toate acestea, au fost și critici la adresa boicotului. Sabit Gul, angajat la o companie farmaceutică din Ankara, a exprimat îngrijorare față de eficacitatea acestor inițiative, subliniind și presiunile pe care le resimt comercianții, care trebuie să facă față și creșterilor chiriilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News