(VIDEO) - „Turd magnetic”: oamenii de știință inventează slime-ul care ar putea fi folosit în sistemul digestiv uman

Foto Slime Magnetic, captură Tweeter
Foto Slime Magnetic, captură Tweeter

Oamenii de știință au creat un slime magnetic în mișcare, capabil să înconjoare obiecte mai mici, cu un grad de„deformare foarte mare”care îi permite să călătorească prin spații înguste.

Alegeri prezidentiale 2024

Slime-ul, care este controlat de magneți, este, de asemenea, un bun conductor electric și poate fi folosit pentru a interconecta electrozi, spun creatorii săi, conform The Guardian.

Pata magnetică de culoare închisă a fost comparată pe rețelele de socializare cu Flubber, substanța omonimă din filmul SF din 1997, și descrisă ca un „turd magnetic” și „uimitor și puțin terifiant”.

Profesorul Li Zhang, de la Universitatea Chineză din Hong Kong, care e co-autor la crearea slime-ului, a subliniat că substanța a fost o adevărată cercetare științifică și nu o glumă de aprilie, în ciuda momentului de lansare.

Slime conține particule magnetice, astfel încât să poată fi manipulat pentru a călători, roti sau forma forme O și C atunci când i se aplică magneți externi.

Pata a fost descrisă într-un studiu publicat în jurnalul evaluat de colegi Advanced Functional Materials ca un „robot magnetic slime”.

„Scopul final este să-l desfășoare ca pe un robot”, a spus Zhang, adăugând că, deocamdată, slime-ului nu are autonomie: „Încă o considerăm o cercetare fundamentală – încercând să-i înțelegem proprietățile materiale.”

Este realizat dintr-un amestec de polimer numit alcool polivinilic, borax – care este utilizat pe scară largă în produsele de curățare – și particule de magnet de neodim.

„Este ca și cum ai amesteca apă cu amidon acasă”, a spus Zhang. Amestecarea celor două produce un fluid non-newtonian a cărui vâscozitate se modifică sub forță.

„Când îl atingi foarte repede, se comportă ca un solid. Când îl atingi ușor și încet, se comportă ca un lichid”

În timp ce echipa nu are planuri imediate de a-l testa într-un cadru medical, oamenii de știință consideră că slime ar putea fi util în sistemul digestiv, de exemplu pentru a reduce daunele cauzate de o baterie mică înghițită.

„Pentru a evita scurgerea de electroliți toxici, poate putem folosi acest tip de robot slime pentru a face o încapsulare, pentru a forma un fel de acoperire inertă”, a spus el.

Particulele magnetice din slime sunt însă toxice

 Cercetătorii au acoperit slime cu un strat de silice – componenta principală a nisipului – pentru a forma un strat protector ipotetic.

„Siguranța [ar] depinde, de asemenea, foarte mult de cât timp le-ați păstra în interiorul corpului”, a spus Zhang.

Zhang a adăugat că pigmenții sau coloranții ar putea fi folosiți pentru a face slime-ul – care este în prezent o nuanță opac maro-negru – mai colorat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel