Află cum este acum Coreea din Nord, prin ochii unor turiști ruși.
Lena Bychcova nu i-a venit să creadă când a primit viza de turist pentru Coreea de Nord.
Mulți turiști ruși s-au trezit în imposibilitatea de a accesa destinații turistice, cu toate acestea, Coreea de Nord, ca un aliat important al Rusiei, a oferit o oportunitate rară de călătorie.
Profesionistă în marketing, Lena Bychcova, a fost una dintre cei aproximativ 100 de cetățeni ruși cărora li s-a permis să călătorească în Coreea de Nord luna aceasta, în ceea ce se crede a fi prima călătorie turistică internațională a regatului eremit de la pandemie.
Turismul în Coreea de Nord este strict controlat. Turiștilor individuali nu li se permite să intre în țară, iar grupurile sunt însoțite de supraveghetori. Veniturile din turism sunt folosite pentru a susține regimul dictatorului Kim Jong Un.
Călătoriile în ”regatul pustnic” nu sunt lipsite de riscuri semnificative. Studentul american Otto Warmbier a fost reținut într-o călătorie în Coreea de Nord în 2016, se presupune că ar fi furat un poster de propagandă. El a fost eliberat 17 luni mai târziu în stare vegetativă și a murit la scurt timp după aceea.
Bychcova și restul grupului au ajuns la Pyongyang pe 9 februarie, călătorind cu un avion Air Koryo, deținut de Coreea de Nord, de la Vladivostok.
Deși Bychcova recunoaște că a fost neliniștită în legătură cu această călătorie, ea spune că curiozitatea a învins și nu a putut rata șansa de a vedea o țară pe care puțini turiști au ocazia să o exploreze.
Blogger de turism, Ilya Voskresensky, care s-a alăturat și el turului, s-a simțit la fel de încordat. El și-a menționat ca profesie slujba sa cu jumătate de normă, vânzarea de vase de epocă, în loc să dezvăluie că este creator de conținut. În ciuda reticențelor sale, el recunoaște că unul dintre motivele pentru care a mers până la capăt cu călătoria a fost acela de a descoperi dacă Coreea de Nord din zilele noastre s-ar compara cu Rusia sovietică despre care i-au povestit membrii familiei sale.
”Când te uiți la Coreea de Nord, îți dai seama că bunicii tăi trăiau așa. Este o teleportare în trecut. Nu există absolut nicio reclamă în oraș. Singurul lucru afișat sunt sloganurile de partid, steagurile și așa mai departe”, a spus Voskresensky pentru CNN.
Excursia de patru zile a costat fiecare vizitator aproximativ 750 de dolari. Grupul a fost însoțit în permanență de ghizi și traducători vorbitori de limbă rusă. Itinerariul a inclus o vizită la statuile de bronz ale ultimilor lideri Kim Il Sung și Kim Jong Il de pe Dealul Mansu, la Palatul Copiilor Mangyongdae, și trei zile la stațiunea de schi Masikryong.
De asemenea, rușii au primit reguli stricte de urmat, în special în ceea ce privește realizarea de fotografii și înregistrări video.
”Ni s-a cerut să nu fotografiem militari sau oameni în uniformă în general, să nu fotografiem șantierele de construcții sau clădiri în construcție. Existau reguli despre cum să facem fotografii și, în general, să tratăm portretele sau sculpturile liderilor. Dacă aveți un ziar sau o revistă cu o fotografie a liderului, atunci nu puteți împături ziarul astfel încât portretul să se încrețească”, explică Bychcova.
Aceste ziare au devenit unele dintre suvenirurile ei preferate din Coreea de Nord. Bychcova spune că nu erau prea multe de cumpărat, dar existau două magazine - unul în aeroport și unul în capitală - de unde ea și alți turiști puteau obține magneți, păpuși, seturi Lego și alte mici cadouri.
Înainte de pandemie, cea mai mare sursă de turiști care intrau în Coreea de Nord nu era Rusia, ci China.
Schiorii ruși au fost primii turiști cărora li s-a permis să intre în regatul pustnic de la pandemie încoace, un semn al popularității Rusiei în Coreea de Nord.
În contextul sancțiunilor globale și al reducerii numărului de aliați, interesul sporit al Rusiei și al Coreei de Nord unul față de celălalt a stârnit atenția în rândul oficialilor serviciilor de informații americane.
Coreea de Nord a furnizat Rusiei rachete pentru a le folosi împotriva Ucrainei.
În februarie, președintele rus Vladimir Putin i-a oferit o mașină omologului său nord-coreean Kim Jong Un. Actul a reprezentat o posibilă încălcare a sancțiunilor impuse de ONU împotriva țării pentru programul său de arme nucleare.
Atât Voskresensky, cât și Bychcova spun că decizia lor de a călători nu a fost legată de politică, au mers în Coreea de Nord cu dorința de a cunoaște localnicii și de a stabili relații.
După întoarcere, însă, Bychcova nu crede că așa ceva este cu adevărat posibil în sistemul nord-coreean.
”Aproximativ 200 de copii - i-am numărat pe scenă! - pregătiseră un concert de o oră special pentru noi. Iar noi am fost doar 97”, spune ea.
”Așa că erau mai mulți oameni pe scenă decât spectatori. Am simțit că încercau să creeze o anumită imagine despre cum arată Coreea de Nord pentru noi, dar unele detalii ne-au dezvăluit că nu era în întregime adevărat, că există o altă viață”, a adăugat Bychcova.
În timp ce rușii au putut discuta liber despre călătoria lor în Coreea de Nord și despre opiniile lor despre regimul Kim, același privilegiu nu se aplică în propria lor țară.
Criticile la adresa lui Putin, a politicilor rusești și a armatei sunt infracțiuni penale în Rusia.
Un fost oficial proeminent al KGB, devenit blogger pro-militar, care a susținut războiul din Ucraina, a fost arestat și acuzat de ”activitate extremistă” vara trecută pentru comentarii critice la adresa lui Putin.
Săptămâna trecută, un bărbat de 33 de ani, cu dublă cetățenie rusă și americană, a fost arestat la Ekaterinburg și acuzat de ”acordarea de asistență financiară unui stat străin în activități îndreptate împotriva securității Rusiei”. Motivul? Se pare că a donat 51 de dolari unei organizații de caritate ucrainene.
În timp ce atât Voskresensky, cât și Bychcova erau conștienți de abuzurile din Coreea de Nord privind drepturile omului, ambii au declarat că au sperat că această călătorie va merita pentru a intra în contact cu civili nord-coreeni obișnuiți.
Acum, ambii spun că ar lua în considerare posibilitatea de a merge din nou în Coreea de Nord într-o zi, dar numai dacă situația politică se va schimba.
”Mesajul principal al conținutului meu este că oriunde, indiferent de țară, indiferent de naționalitate, acolo trăiesc oameni obișnuiți și ar trebui să tratezi oamenii cu dragoste peste tot. Sper că prin turism se va salva lumea”, spune Voskresensky.
O altă excursie de schi a rușilor în Coreea de Nord este programată pentru martie 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News