Turismul bulgăresc este ca Loganul românesc pe piața auto

scandal pe plaja
scandal pe plaja

Străinii nu au putut intra ca investitori în turismul din România, până la venirea crizei, în 2008. De acest lucru au profitat patronii români, care sunt slab pregătiți și nu pot face față concurenței, se arată într-o analiză Mediafax despre acest domeniu.

"Toată lumea vorbeşte de lipsa infrastructurii fizice şi nimeni de infrastructura umană. În străinătate, în turism lucrează cel mai bine plătiţi angajaţi după cei din sistemul bancar. Ai noştri patroni nu-şi trimit oamenii să înveţe limbi străine pe motiv că a doua zi vor pleca în Spania sau Italia. Dacă facem turism cu oameni nepregătiţi, nici nu ne putem aştepta la rezultate", a declarat economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

Economsitul-şef al Bancpost, Dan Bucşa, vede starea deplorabilă a turismului românesc ca o consecinţă a politicii de a opri intrarea marilor investitori pe această piaţă, ceea ce a permis promovarea unor antreprenori locali nepricepuţi, selectaţi pe alte criterii decât cele de performanţă.

În Varna plouă mai mult ca la Constanța

În ceea ce priveşte comparaţia cu Bulgaria, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, a arătat că în țara vecină investiţiile străine pe cap de locuitor sunt de şapte ori mai mari în turism decât în România. Procesul investiţional a dus la o profesionalizare a sistemului, iar un sfert dintre cei care lucrează în turism în Bulgaria au studii superioare.

"Bulgaria s-a poziţionat excepţional, cam ca Renault cu Loganul, într-o zonă în care raportul preţ/calitate este impecabil", a conchis Anghel.

"Ne-a uimit Bulgaria, o ţară mult mai mică. A încasat net din turism 7 miliarde de euro în ultimii cinci ani.  În Bulgaria, două treimi din turiştii străini se duc la mare. Am analizat şi vremea. Diferenţa dintre Varna şi Constanţa e de sub un grad Celsius, iar în Varna plouă mai mult. Diferenţa este şi la investiţii străine, de trei ori mai mari în stoc decât în România", a spus Anghel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel