Agenția culturală a Organizației Națiunilor Unite, UNESCO, a declarat că Ucraina va avea nevoie de 9 miliarde de dolari în următorii 10 ani pentru a-și revigora sectorul turistic, adăugând că războiul de doi ani a costat țara peste 19,6 miliarde de dolari în venituri din turism, scrie Reuters.
Intrarea Rusiei într-o invazie pe scară largă în Ucraina la 24 februarie 2022 a declanșat cel mai mortal conflict din Europa de la Al Doilea Război Mondial, fără niciun semn de încheiere a războiului în vedere.
"Deteriorarea continuă să crească, iar nevoile pentru recuperarea sectorului continuă să crească," a declarat Krista Pikkat, director al culturii și situațiilor de urgență la UNESCO, adăugând că pierderile de venituri pentru capitala Kiev au fost de 10 miliarde de dolari.
Într-o evaluare efectuată înaintea aniversării a doi ani de la începutul războiului, UNESCO a estimat costul daunelor aduse proprietăților culturale la aproximativ 3,5 miliarde de dolari, în creștere cu 40% față de 2023.
A fost menționat că au fost deteriorate 340 de clădiri, inclusiv muzee, monumente, biblioteci și situri religioase.
"Solidaritatea internațională va fi esențială pentru a răspunde acestor nevoi," se arată în raport. "Implementarea măsurilor de prevenire a riscurilor și sprijinirea industriei creative sunt, de asemenea, levierii importanți pentru a reduce impactul pe termen lung estimat al războiului."
Armata rusă a distrus într-o măsură mai mare sau mai mică toate cele 17 centre de învăţământ şi cinci biserici din oraşul ucrainean Avdiivka de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, relevă un raport difuzat luni de Centrul pentru Rezilienţă Informaţională (CIR), citat de EFE.
Datele culese de această organizaţie non-profit, care analizează imaginile din satelit şi informaţiile open source pentru a evalua daunele aduse infrastructurii civile ucrainene, indică faptul că Rusia a atacat şi nouă din cele 11 centre de sănătate din acest oraş, precum şi cele trei supermarketuri mari din localitate.
De la reluarea ofensivei ruse din 10 octombrie 2023, forţele acestei ţări "şi-au redirecţionat atacurile" împotriva acestui oraş de lângă Doneţk, în regiunea Donbas, punând "un accent deosebit" pe cele 26 de blocuri de locuinţe de aici, notează raportul.
Mai exact, Rusia a atacat unsprezece din cele 26 de blocuri în perioada 10 octombrie - 10 noiembrie şi opt între 11 şi 21 noiembrie, când CIR a încheiat procedura de culegere a datelor.
Autorii documentului, intitulat "Distrugere în Avdiivka: cartografierea pagubelor aduse infrastructurii civile de la invazie", afirmă că atacul asupra clădirilor înalte din acest oraş din prima linie este cu siguranţă menit să împiedice utilizarea lor pe post de poziţii de observare.
Cercetătorii au constatat că, de la invazia din februarie 2022, pagubele s-au concentrat în cartierul Himik din oraş care a fost declarat "zonă roşie" pe 27 martie de către guvernul ucrainean, care a ordonat evacuarea acestuia şi a restricţionat accesul jurnaliştilor.
CIR estimează că 31.000 de civili locuiau în Avdiivka înainte de invazia rusă, dar notează că, potrivit lui Vitalii Barabaş, şeful administraţiei militare ucrainene, în noiembrie 2023 în oraş mai rămăseseră puţin peste 1.000 de civili, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu