Turiştii care vor să viziteze Panteonul din Roma trebuie să scoată bani din buzunar. Nu mai e gratis

Fotografie de la Griffin Wooldridge, Pexels
Fotografie de la Griffin Wooldridge, Pexels

Vizitarea Panteonului din Roma nu va mai fi gratuită, anunţă autorităţile din capitala Italiei. 

Pentru a vizita unul dintre cele mai bine conservate monumente din lumea antică, turiştii trebuie să scoată din buzunare 5 euro, începând de luni. Atât va fi taxa stabilită de Ministerul Turismului din Italia.  

Actualmente biserică activă, fostul templu închinat zeilor, al cărei perete exterior susţine o cupolă de 43 de metri înălţime, atrage milioane de vizitatori în fiecare an. Îndelung amânată, introducerea taxei de intrare se încadrează într-un demers de creştere a profitului prin exploatarea bunurilor culturale ale Italiei, Ministerul Turismului urmând să primească 70% din venituri. Banii vor fi folosiţi pentru curăţenie şi mentenanţă. Restul sumei va ajunge la dieceza din Roma.

Cine va intra, totuşi, gratuit

Există şi excepţii de la plata taxelor turistice. Credincioşii nu vor fi nevoiţi să plătească intrarea în timpul slujbelor religioase. 

Forma actuală a Panteonului şi zidurile sale cu o grosime de şase metri datează din prima parte a domniei împăratului Hadrian, care a ajuns la putere în anul 117 e.n. Acesta este cel mai mare dom nearmat din lume şi dispune de un "oculus", o deschidere circulară în centrul cupolei, fără acoperiş.

Clădirea a supravieţuit atacurilor barbarilor asupra Romei şi a fost transformată în biserică creştină în anul 609.

"Ca să fie aici încă 2.000 (de ani) au nevoie de nişte bani", a declarat vineri turistul german Karsten Kohler, aflat la coadă pentru a intra în posesia unuia dintre ultimele bilete gratuite.

Grija pentru artă şi arhitectură reprezintă de mult timp o provocare pentru un stat responsabil de mai multe situri incluse în patrimoniul mondial UNESCO decât oricare altă ţară şi care se confruntă cu probleme persistente legate de birocraţie şi de finanţarea publică redusă, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel