Turiștii de pe litoral vor primi consultații gratuite în dermatologie, endocrinologie și pediatrie.
Vești bune pentru turiștii aflați pe litoralul românesc. În perioada 12-17 august, aceștia vor putea fi beneficiarii unor consultații medicale oferite de către Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București prin Societatea Română de Dermatologie, Societatea Română de Endocrinologie și Societatea Română de Pediatrie cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și al Direcției de Sănătate Publică din Constanța.
Astfel, cei aflați în vacanță la mare vor putea beneficia de consultații în specialitățile dermatologie, endocrinologie și pediatrie.
"Pentru al patrulea an consecutiv, campania de prevenție “Asumă-ți să fii sănătos!” a Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București va ajunge pe litoralul românesc și va oferi turiștilor prezenți în 5 stațiuni de la Malul Mării Negre consultații gratuite în specialitățile dermatologie, endocrinologie și pediatrie.
“Devenit deja un eveniment anual de tradiție, campania de prevenție a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila - Asumă-ți să fii sănătos!-revine anul acesta pe litoralul românesc pentru a oferi cât mai multe consultații medicale turiștilor aflați în această perioadă la Malul Mării Negre și care vor alege să-și sacrifice câteva zeci de minute din concediul de odihnă pentru o evaluare dermatologică, endocrinologică sau pediatrică și în definitiv pentru siguranța stării lor de sănătate” a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.
Acesta a ținut să adauge că ”având experiența edițiilor anterioare, când am înregistrat o creștere succesivă a numărului de turiști care au trecut pragul campaniei noastre de prevenție, nutresc speranța că anul acesta vom depăși recordul consultațiilor oferite anul trecut care s-a cifrat la 4.757 și prin care au fost depistate 39 cazuri de suspiciuni legate de posibile afecțiuni tumorale de ordin dermatologic, multiple cazuri de hipertensiune arterială nediagnosticată până la acel moment sau cazuri de obezitate, dar și de subnutriție infantilă”.
Pe parcursul celor șase zile ale Campaniei - Asumă-ți să fii sănătos! – Litoral 2024, toți cei care doresc să beneficieze gratuit de consultații dermatologice, endocrinologice și pediatrice vor putea apela la profesionalismul celor 36 de medici (rezidenți și specialiști) care vor fi prezenți în cele cinci puncte de lucru special amenajate (corturi spațioase ale M.Ap.N. pe care vor fi afișate bannere ale campaniei) în următoarele stațiuni: Olimp, Neptun, Jupiter, Saturn și Mangalia. Consultațiile se vor face în perioada 12-17 august în intervalele orare 09.00 – 12.00 si 15.00 – 18.00, cu excepția zilei de 17 august, când programul de screening se va derula doar în cursul dimineții.
Corturile vor fi amplasate lângă următoarele repere:
Olimp - plajă lângă Punct de Observație Salvamar/plajă Hotel Meduza
Neptun - plajă în zona punct Salvamar
Jupiter - plajă lângă Punct de Observație Salvamar
Saturn - plajă lângă punct SMURD
Mangalia - plajă în zona punct Salvamar
Societatea Română de Dermatologie continuă seria campaniilor de prevenție Euromelanoma alăturându-se și anul acesta proiectului Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București - „Asumă-ți să fii sănătos!” –Litoral 2024 oferind consultații medicale dermatologice tuturor turiștilor aflați pe litoralul românesc în perioada 12-17 august.
De altfel, de-a lungul celor 10 ani de la debutul campaniei Euromelanoma, peste 30.000 de români au beneficiat de consultații dematologice gratuite, iar alte câteva zeci de mii de persoane au fost informate în detaliu asupra riscurilor la care își pot expune pielea, dar și cum se poate preveni apariția unei afecțiuni cutanate.
Ca și în edițiile anterioare ale campaniei UMFCD - “Asumă-ți să fii sănătos”, derulate la Malul Mării Negre, screeningul S.R.D. va evidenția principalii factori considerați de risc înalt de către dermatologi în dezvoltarea cancerului cutanat:
Utilizarea de solare; Expunere frecventă intenționat la soare; Expunere în timpul activităților profesionale la soare; Expunere recreațională la soare (de exemplu sport sau grădinărit); Istoric familial de melanom.
Cancerul de piele este o problemă importantă de sănătate publică, fiind cel mai frecvent cancer în populația albă. Incidența lui a crescut de 3-4 ori în ultimele decade și se află în continuă creștere, în contextul creșterii duratei de viață, îmbătrânirii populației și continuării comportamentelor de expunere la soare. Conform datelor OMS 1/3 din cancerele diagnosticate în întreaga lume sunt cancere cutanate.
Principalele forme de cancer de piele sunt Melanomul și Non-melanoma skin cancer (NMSC, epitelioame cutanate). Melanomul (MM) reprezintă sub 5% din cazurile de cancer cutanat și este responsabil de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele. Carcinomul bazocelular CBC este cea mai frecventă formă de cancer cutanat (75%), urmată de Carcinomul spinocelular CSC (20%).
Cancerele de piele reprezintă o povară pentru sistemele de sănătate, fiind asociate cu morbiditate, mortalitate și costuri medicale ridicate în cazurile avansate. Depistarea precoce este principala modalitate de reducere a morbidității, mortalității și costurilor economice și sociale ale cancerelor cutanate. Coordonatorul echipei de medici dermatologi înscriși în programul de voluntariat al campaniei UMFCD – „Asumă-ți să fii sănătos!” –Litoral 2024 va fi și anul acesta Dr.Alin Nicolescu , medic care coordonează de altfel și campaniile anuale Euromelanoma", transmite Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București într-un comunicat de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu