Turiștii mor pe capete în Grecia, din cauza valului de căldură timpuriu și fără precedent

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Un drumeț german dat dispărut duminică pe Insula Creta a fost găsit mort, conform pompierilor greci. Aceasta este o nouă tragedie în contextul unui val de căldură timpuriu și fără precedent care afectează Grecia.

Conform agenției de presă grecești Ana, locul în care bărbatul german, în vârstă de 68 de ani, a fost găsit mort era atât de inaccesibil încât salvatorii au fost nevoiți să transporte cadavrul pe jos. Aceasta este a șasea moarte a unui turist străin în Creta și pe alte insule grecești în ultimele săptămâni.

Recent, prezentatorul BBC Michael Mosley a fost găsit mort pe Insula Symi, la 9 iunie. Câteva zile mai târziu, un turist belgian în vârstă de 80 de ani a fost descoperit mort lângă cetatea antică Lato, în estul Cretei. De asemenea, un olandez de 55 de ani a fost găsit mort în mașina sa, aproape de o faleză, în sud-estul insulei, la 19 iunie, potrivit televiziunii ERT.

Un alt olandez, în vârstă de 74 de ani, a fost găsit mort pe Insula Samos la 15 iunie, iar un american de 55 de ani a fost descoperit mort pe Insula Corfu a doua zi. Doi francezi, în vârstă de 73 și 64 de ani, sunt dați dispăruți pe Insula Sikinos de peste o săptămână, iar un american de 59 de ani, aflat în vizită pe Insula Amorgos, este dispărut din 11 iunie.

La începutul lunii iunie, autoritățile sanitare grecești au emis avertismente cu privire la riscurile expunerii la căldură și au sfătuit cetățenii și turiștii să evite să stea afară în timpul orelor celor mai calde ale zilei. Grecia a înregistrat în această perioadă cel mai timpuriu val de căldură estival din istoria sa, cu temperaturi care depășesc 40 de grade Celsius în mai multe regiuni.

Meteorolog elen, surprins de incendiile din Grecia din 2024

Sute de pompieri s-au luptat sâmbătă pentru a opri incendiile provocate de vântul puternic de pe două insule din Grecia, dar și în alte părți ale țării, relatează Reuters. 

Autoritățile avertizează că multe regiuni se confruntă cu un risc ridicat de noi incendii.

Pompierii, susținuți de două avioane și cinci elicoptere se luptau cu un incendiu de pe insula Andros din Marea Egee, departe de stațiunile turistice, acolo unde patru cartiere au fost evacuate ca măsură de precauție.

„Sunt așteptați mai mulți pompieri pe insulă, mai târziu, în cursul zilei”, a declarat un oficial al serviciilor de pompieri pentru Reuters, adăugând că nu au fost raportate pagube sau răniți.

Incendiile de vegetație sunt frecvente în Grecia, dar au devenit devastatoare în ultimii ani, pe fondul verilor mai calde și mai uscate pe care oamenii de știință le leagă de schimbările climatice. Un incendiu din apropierea Atenei, de săptămâna trecută, a forțat zeci de persoane să-și părăsească casele. 

Meteorologii spun că cele mai recente incendii sunt pentru prima dată când țara se confruntă cu condiții „cald-uscat-vânt” atât de devreme în vara.

„Nu-mi amintesc să fi existat un alt an în care să ne confruntăm cu asemenea condiții atât de devreme, practic la începutul și mijlocul lunii iunie”, a declarat meteorologul Thodoris Giannaros la televiziunea de stat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel