Turmericul este considerat un condiment-medicament, iar beneficiile lui au fost studiate în cadrul a mii de studii.
Pudra de turmeric, obținută din planta Curcuma longa, originară din Asia, este utilizată în mod curent în medicina naturistă într-o gamă largă de boli. Deși curcumina, substanța activă din turmeric, a fost descoperită încă din 1815, adevărata ei valoare a fost înțeleasă de-abia în secolul al XX-lea. Peste 7.000 de studii care evaluează eficiența turmericului în diverse boli au fost publicate până acum.
Pe lângă curcumină, turmericul mai conține minerale, vitamine, proteine și fibre, care funcționează sinergic ca agenți antiinflamatori și antioxidanți benefici pentru sănătate.
Turmeric, beneficii
Se estimează despre turmeric că poate avea nu mai puțin de 150 de indicații terapeutice. Cele mai importante cercetări din ultima perioadă arată că turmericul ajută la:
- Menținerea mobilității și flexibilității articulațiilor.
- Protecție cardiovasculară.
- Creșterea longevității.
- Protejarea organismului de stres oxidativ.
- Reducerea proceselor inflamatorii.
- Menținerea în limite normale a colesterolului și glicemiei.
- Protejarea memoriei contra declinului cognitiv.
- Eliminarea metalelor grele și toxinelor.
- Combaterea virusurilor, bacteriilor și fungilor.
- Inhibarea dezvoltării celulelor tumorale.
Turmericul reduce inflamația
Curcumina (substanța activă din turmeric) este un puternic compus antiinflamator, cu efecte comparabile cu multe dintre medicamentele antiinflamatoare existente. Un studiu din Japonia care evaluează legătura dintre citokinele inflamatorii (IL-6) implicate în poliartrita reumatoidă și administrarea de curcumină dezvăluie că turmericul reduce semnificativ acești markeri ai inflamației.
Turmericul luptă împotriva cancerului
În afară de proprietățile sale antiinflamatorii, turmericul are și importante proprietăți anticancerigene. Turmericul acționează nu numai asupra celulelor afectate, ci previne și răspândirea tumorilor în organism. La femei, turmericul este deosebit de eficient în cancerul de colon, cancerul de sân sau leucemie.
Turmericul protejează creierul
Potrivit unor studii, curcumina este capabilă să traverseze bariera hemato-encefalică și să acționeze la nivelul celulelor cerebrale. Astfel s-a demonstrat că turmericul are efect protector asupra creierului, inclusiv în reducerea riscului de Alzheimer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu