"Turnătoria fiscală", propusă de ministrul Finanțelor. Mircea Coșea: Înseamnă că e disperare mare. E un lucru oribil

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Mircea Coșea a vorbit despre "turnătoria fiscală", metoda prin care poţi primi un procent din amenda dată de Fisc, propusă de ministrul Finanțelor.

Românii care își denunță angajatorii evazioniști ar putea primi o recompensă de 1% din amenda dată de fisc patronului. Metoda, denumită de media drept "turnătoria fiscală", este propunerea ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, în tentativa de a strânge mai mulți bani la bugetul de stat pentru creșterea pensiilor.

Întrebat despre această idee, profesorul Mircea Coşea, analist economic, a spus că această metodă a fost folosită la un moment dat și în Italia, devenind unul dintre motivele reformării ANAF-ului italian.

"Mi se pare ceva oribil pur şi simplu. Ideea asta a mai fost propusă de cineva în România, un fost ministru de Finanțe care e acum pe la Banca Națională. 

A fost o discuție clară atunci și s-a ajuns la concluzia că este un lucru oribil ca delațiunea, turnătoria securității să o înlocuim cu turnătoria financiară. Mi se pare oribil. S-a întâmplat în Italia lucrul asta prin anii 50-60.

Mircea Coșea: Este o metodă care încalcă orice regulă a civilizației

Deci atunci această metodă, pâra pe care vecinii trebuiau să o facă pentru că cel de lângă el nu-și plătise impozitul sau își cumpărase mașina prea scumpă pentru veniturile lui, a devenit unul dintre motivele unei adevărate schimbări politice în Italia, o reformă importantă a gărzii financiare, a ANAF-ului italian.

Este o metodă care încalcă orice regulă a civilizației. Pâra aceasta, turnătoria nu e bună. Se zice că ministrul de Finanțe este preot la bază. Cred că morala creștină nu permite așa ceva!

Dar dacă domnul preot ministru Boloş a recurs la o astfel de măsură, înseamnă că e disperare mare la Ministerul de Finanțe, înseamnă că au ajuns să practice sau să propună astfel de metode, pentru că practic nu au nicio posibilitate de reglementare a deficitului prin metode adevărate, tehnice, așa cum se întâmplă în toată lumea, printr-un buget gândit corect și printr-o relație cu cei care plătesc impozite și taxe, repet, de parteneriat, nu de poliţie", a spus profesorul Mircea Coşea la Antena 3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel