Rusia și-a luat în serios sarcina de a câștiga (sau mai bine zis de a consolida) alianța cu țările africane. Această misiune i-a fost încredințată ministrului de Externe, Serghei Lavrov, care a început ieri un minitur în Egipt, Etiopia, Uganda și Republica Congo.
Aflat într-o misiune în Egipt, Congo, Etiopia și Uganda, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, reasigură revenirea exporturilor de cereale esențiale pentru continent.
De menționat că majoritatea guvernelor din Africa și Orientul Mijlociu au încercat să se ferească de conflictul din Ucraina și, în ciuda apelurilor venite din partea Statelor Unite și a Occidentului în general, niciunul dintre ele nu a impus sancțiuni împotriva Moscovei.
Luna trecută, șeful Uniunii Africane, președintele Senegalez Macky Sall, s-a întâlnit și cu Vladimir Putin, căruia i-a cerut să repornească exporturile ucrainene de grâu.
În ciuda atacului asupra portului Odessa, care a pus îndoieli asupra bunei credințe a Moscovei, Rusia dă vina pe Occident pentru criza alimentară.
”Știm că omologii noștri africani nu sunt de acord cu încercările nesubtile ale Statelor Unite și ale sateliților săi europeni de a câștiga avantajul și de a impune o ordine mondială unipolară asupra comunității internaționale”, a declarat Lavrov, relatează Europa Today.
În discursul său, Lavrov a respins acuzația că Rusia ”exportă foametea” și a arătat cu degetul spre propaganda occidentală, argumentând că sancțiunile impuse Federației au exacerbat ”tendințele negative” ale pieței alimentare internaționale.
Ieri, la Cairo, în prima oprire a turneului, Lavrov s-a întâlnit cu președintele Egiptului Abdel Fattah al-Sisi și ministrul de Externe Sameh Shoukry, cărora le-a asigurat că pactul cu Ucraina a ajuns datorită medierii ONU și Turcia și prin care ar trebui să fie deblochate 22 de milioane de tone de grâu.
Egiptul este în mod normal un mare consumator de grâu ucrainean, iar în 2019 a importat 3,62 milioane de tone, mai mult decât orice altă țară. Relațiile dintre Egipt și Rusia ”sunt istorice, caracterizate de prietenie și se extind în multe domenii, din punct de vedere politic, economic și cultural”, a declarat ministrul de Externe al Egiptului, Sameh Shoukry, la o conferință de presă după întâlnirea cu Lavrov.
”Așteptăm cu nerăbdare să continuăm o colaborare strânsă bazată pe respect reciproc și împărtășire a intereselor”, a continuat acesta.
Și cu puțin timp înainte de sosirea lui Lavrov, compania nucleară de stat rusă Rosatom a început construcția primei centrale nucleare din Egipt, un proiect de 25 de miliarde de dolari care promite a fi cea mai mare afacere economică dintre Moscova și Cairo din ultimele decenii.
În capitala Egiptului, Lavrov s-a întâlnit și cu Ahmed Aboul Gheit, secretarul general al Ligii Arabe, și a ținut un discurs către cei 22 de reprezentanți permanenți ai blocului pan-arab, în care a lăudat acordul de cereale cu Ucraina, spunând că va împinge ”țările occidentale să elimine restricțiile și să nu împiedice livrarea grâului rusesc către cumpărători”.
Citește și:
Întâlnirea dintre președinții Rusiei și Turciei, Vladimir Putin și, respectiv, Recep Tayyip Erdogan, a avut loc la Teheran. Despre aceasta a relatat agenția de presă rusă Ria Novosti citată de Rai News, amintind că cei doi erau așteptați să poarte discuții pe teme de pe agenda bilaterală, precum și despre situația exporturilor de cereale.
Prima întâlnire dintre Putin și Erdogan
”Ne consolidăm cooperarea în problemele de securitate internațională. Aducem o contribuție semnificativă la rezolvarea crizei iraniene", a spus Putin. ”Abordarea Moscovei cu privire la medierea Turciei pe coridoarele din Marea Neagră pentru a exporta cereale din porturile ucrainene este pozitivă”, a spus Erdogan.
Despre deblocarea grâului
Putin, citat de agenția de presă rusă Ria Novosti, a mai declarat:
”Nu au fost încă rezolvate toate problemele privind exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre, dar faptul că există mișcare este deja pozitiv”. Liderul rus i-a mulțumit colegului său... citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci