Turneul sud-american al președintelui Iohannis, axat și pe dezvoltarea economică. Cosmin Marinescu: România poate beneficia de o piață cu potențial uriaș

Economistul și profesorul universitar Cosmin Marinescu explicat importanța relațiilor economice cu America Latină.

Într-o analiză publicată pe blogul său, Cosmin Marinescu remarcă faptul că pe măsură ce relațiile cu America Latină revin pe agenda Uniunii Europene, România ar putea beneficia cu siguranță de o piață cu potențial economic enorm.

Cosmin Marinescu a făcut parte din delegația României condusă de președintele Klaus Iohannis în turneul din Brazilia, Chile și Argentina.

„Interesul pentru cooperare a inclus, pe lângă domeniile specifice ale relațiilor comerciale bilaterale actuale, noi domenii, precum agricultura, inovarea și digitalizarea, schimbările climatice și tranziția ecologică, educația și cultura”, remarcă expertul.

Cosmin Marinescu spune că a constatat faptul că în cadrul discuțiilor purtate de președintele Klaus Iohannis cu omologul său brazilian Lula da Silva un interes sporit pentru încurajarea mediului de afaceri în identificarea și demararea unor proiecte comune precum și stimularea investițiilor de ambele părți.

„Un interes similar pentru comerț și investiții a fost prezent și în cadrul discuțiilor dintre Președintele României și Președintele Republicii Chile, Gabriel Boric, și la ultima vizită oficială în regiune, în cadrul întrevederii Președintele Republicii Argentina, Alberto Fernández”, informează Marinescu.

Nu în ultimul rând Cosmin Marinescu a purtat discuții cu  Victoria Tolosa Paz, ministrul Dezvoltării Sociale din Argentina, cu privire la agenda post-pandemică a politicilor economice și sociale în America Latină, cât și despre relațiile dintre România și Argentina și prioritățile economice. „Avantajele competitive ale economiei argentiniene pe piețele europene merită să fie fructificate”, a adăugat profesorul.

„Crizele energetice și redresarea economică sunt provocări comune, iar hiperinflația actuală din Argentina este cea mai evidentă lecție despre importanța crucială a politicilor economice solide.

Cooperarea politică și comerțul nu au limite, iar contextul global pare să necesite o redesenare a hărții comerciale a lumii. Astfel că, România trebuie să fie un actor economic proactiv pentru a beneficia mai mult de avantajul acestui proces”, conchide acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel